От х:

Днес в x:

Учен от Харвард твърди, че "аномалните" метални сфери, извадени от океана, може да са извънземна технология

Изтъкнат учен, занимаващ се с търсене на извънземни, смята, че повече от 50 малки метални сфери, извадени от Тихия океан, може да са дело на интелигентни извънземни. Други изследователи обаче са скептични.

В продължение на почти десетилетие стотици малки магнитни сфери, изхвърлени от извънземен обект, са лежали дълбоко под повърхността на Тихия океан. Сега тези миниатюрни топчета (сферули) са открити от научна експедиция - и предизвикват медийна истерия, която според някои учени е незаслужена.

През 2014 г. в небето над Папуа Нова Гвинея пламна огнено кълбо, което разпръсква отломки при преминаването си. Правителствен сензор на САЩ, разположен наблизо, измери скоростта му от над 177 000 км/ч, а Центърът за изследване на близопрелитащи покрай Земята обекти (CNEOS - Center for Near-Earth Object Studies) на НАСА засече падането му. Метеоритът се пръска в океана на около 85 км от брега.

Професор Ави Льоб (Avi Loeb), астрофизик от Харвардския университет, се е заел да го намери. Въз основа на екстремната му скорост и траектория при навлизането му в земната атмосфера Льоб смята, че обектът, който е нарекъл Междузвезден метеор 1 (IM1), а също и CNEOS1 2014-01-08, е реликва от друга звездна система. Според интервюто, което Льоб дава за Daily Beast, той също така смята, че в него потенциално могат да се крият извънземни "техносигнатури" - следи от технологии, създадени от не от хора от Земята.

Това не е първият случай, в който Льоб изказва хипотеза, че нашата Слънчева система е била посетена от извънземна технология.

Преди пет години той и неговият колега от Харвард Шмуел Биали (Shmuel Bialy) предположиха, че странният междузвезден обект "Оумуамуа", който премина през нашата Слънчева система в края на 2017 г., е автономна извънземна сонда, подобна на светлинен "платноход". Статията им за обекта предизвика голям интерес в медиите, както и критики от страна на по-голямата научна общност.

Сега, подкрепен с финансиране от крипто мултимилионера Чарлз Хоскинсън, Льоб ръководи експедиция в Тихия океан, за да намери IM1. Досега екипажът е извадил повече от 50 магнитни сфери - миниатюрни топчета от желязо, магнезий и титан - които може да са части от метеорита. В неотдавнашна публикация в блога си Льоб определи тези сферички като "аномални" - вероятно поради ниското съдържание на никел, който е често срещана съставка в метеоритите.

"Това беше най-вълнуващото преживяване в научната ми кариера", заявява Льоб за експедицията в скорошно интервю за Motherboard.

Много учени обаче се съмняват в произхода на сферулите. Всъщност те твърдят, че тези конкретни топчета може изобщо да не са свързани с огненото кълбо от 2014 г.

"От един век е известно, че ако се прекарат по океанското дъно магнитни гребла, ще се намерят много такива "извънземни" сферули", обяснява пред Live Science Питър Браун (Peter Brown), специалист по метеорити в Университета на Западно Онтарио в Канада.

Такива отломки са се натрупвали по целия свят на морското дъно в продължение на милиони години от метеорити, които са изхвърляли малки парчета разтопен метал, докато са минавали през атмосферата, добавя Браун. Като се вземат предвид променящите се океански течения и движенията на седиментите, "по същество би било невъзможно да се каже, че тази конкретна сферула произхожда от конкретно събитие".

Наскоро Браун публикува в съавторство статия, в която поставя под съмнение междузвездния произход на IM1.

Твърдението, че метеорът е дошъл извън нашата Слънчева система, се основава на неговата невероятна скорост при навлизането му в нашата атмосфера. Въпреки това, коментира Браун, "особено при по-високи скорости правителствените сензори на САЩ са склонни да надценяват скоростта". По-ниската скорост би обяснила и необичайния профил на яркост на обекта, който не отговаря на очакванията за метален метеор, движещ се със скорост над 160 000 км/ч, посочва Браун.

On the Proposed Interstellar Origin of the USG 20140108 Fireball, Brown, Peter G. ; Borovička, Jiří; https://arxiv.org/abs/2306.14267 

Harvard scientist claims 'anomalous' metal spheres pulled from the ocean could be alien technology. Others are not convinced.,  Live Science

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини