От х:

Днес в x:

"Джеймс Уеб" забеляза най-отдалечената черна дупка, откривана досега

Астрономи забелязаха с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" най-отдалечената черна дупка, откривана до този момент, но се очаква този рекорд скоро да бъде подобрен, предаде Асошиейтед прес. 

Черната дупка се намира в центъра на галактика, възникнала само около 570 милиона години след Големия взрив. Това е със 100 милиона години по-близо до началото на космоса, отколкото черна дупка, идентифицирана през 2021 г. от китайски изследователски екип, използващ телескоп в Чили. 

"Джеймс Уеб" вече забеляза други черни дупки, които изглежда са още по-близо до Големия взрив отпреди почти 14 милиарда години, но тези открития все още се разглеждат, казва астрономът Стивън Финкелщайн от Тексаския университет в Остин, който е един от водещите учени. 

Откритието е прието за публикуване в изданието "Астрофизикъл джънръл летърс".

Сигналите от тази черна дупка са слаби и затова се необходими още наблюдения, обясняват астрономите. 

Неизброими са спящите черни дупки, като някои от тях са още  по-отдалечeни от тази. Но без нагорещен газ те са невидими, обяснява астрономът Финкелщайн.

Открита през февруари, черната дупка е активна и не е голяма, тъй като е равна на около 9 милиона пъти масата на нашето Слънце. Но е близка по размер до тази в нашата галактика Млечен път, отбелязват изследователите.

С помощта на "Джеймс Уеб" екипът също така е забелязал други две малки черни дупки от ранната Вселена, датиращи от около един милиард години след Големия взрив. Наблюденията показват, че тези умалени версии може да са били по-често срещани при формирането на космоса, отколкото се смяташе досега. 

"Вероятно има още много скрити малки чудовища, които чакат да бъдат открити", казва в имейл Дейл Кочевски от колежа "Колби", който е част от екипа.

Изстрелян в края на 2021 г., "Джеймс Уеб" е най-големият и най-мощен космически телескоп, изпращан някога в космоса. Първите му снимки и научни резултати бяха публикувани от НАСА с много фанфари точно преди една година, припомня Асошиейтед прес. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини