От х:

Днес в x:

Две нови категории дават възможност за старт в танцовото изкуство от Фестивала „Вълшебен свят“

Изображение 1 от 3

    Международният танцов фестивал „Вълшебен свят“, който тази година ще се проведе за 18 път в Хасково, отново влиза в характерната си стилистика -да разширява полезрението на участниците и да дава възможност за нови техни изяви, които да открият пътя им към големите сцени.

    „Вълшебен свят“ започва на 23 юни в Хасково. Откриването е от 14 часа в читалище “Заря“.

    Около 1400 участници от 9 държави се включват в това издание. Те ще се изявяват през следващите дни до 25-и юни на двете фестивални сцени-в читалище“Заря“ и в Младежкия център.

    Журито от 18 души също е международно с представители висококвалифицирани специалисти от различни сфери на танцовото изкуство, обяви ръководителят на Спортен клуб „Рона“ Милена Налбантова, която е и главен организатор на събитието. То се случва с подкрепата на община Хасково през „Културни инициативи“ в раздел „Значими събития“.

    За първи път във фестивала ще участва група от Латвия. Освен с танцови хореографии, латвийците ще се включат и със свой представител в журито.

    Организаторите и на това издание на фестивала са осигурили партньорство със световно известни престижни балетни театри и танцови академии за предоставяне на стипендии за най-изявените участници.

    Новото тази година на престижния танцов форум в Хасково, но и за България е, че за първи път у нас ще се наблюдава състезателна категория в стил „Контемпорари“, която обаче ще даде възможност за свободна изява на танцьорите със своя хореографска мисъл и импровизация на сцената на непозната музика. Въпреки, че този стил е нов и организаторите на „Вълшебен свят“ го наричат „Импро“, има много желаещи да се включат в предизвикателство.

    Нова през тази година ще е и надпреварата за изгряващи звезди-Rising stars. Идеята е да се даде възможност на по-младите и ентусиазирани танцьори, които тепърва започват своята танцова кариера и обучение да се чувстват подобаващо и да се изявят, подчерта Милена Налбантова.

    Много купи и медали ще бъдат раздадени през трите фестивални дни.

    Паричният награден фонд на Фестивала е 7 000 евро, но всяка година под формата на стипендии за обучение в световни и европейски центрове на танцовото изкуства се раздават награди за още около 15 000 евро.

    Най-добрите танцьори ще бъдат представени на Гала вечер на победителите, която ще е в неделя в 19 часа.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини