От х:

Днес в x:

Активират всички възможности за подкрепа на пострадалите от наводненията

Министерството на труда и социалната политика активира всички възможности за подкрепа на пострадалите от наводненията, обяви министър Иванка Шалапатова в сутрешния блок на бТВ. Всяко едно домакинство има право на еднократна помощ до 1512 лева, което е трикратен размер на линията на бедност. Вече се подават заявления към социалните служби по места, а оценките се правят в рамките на няколко дни. Има възможност пострадалите да подадат заявления и за подмяна на унищожени уреди в домакинството по Фонд „Социална закрила“. 

Има готовност да се увеличи и капацитетът на програмата „Топъл обяд“, защото част от пострадалите вече не могат да си позволят да готвят в домовете си, каза още министърът на труда и социалната политика. Очаква се кметовете по места и областните управи да подадат заявленията си по тази програма до края на седмицата. През Агенция по заетостта местните власти могат да увеличат броя на заетите безработни, които могат да работят на половин работен ден, стана ясно от думите на Иванка Шалапатова. Това ще струва на държавата около 100 хиляди лева. До момента са подадени 53 заявления. 

Според министър Шалапатова, най-важна в момента е психологическата помощ и емоционалната подкрепа към хората, които пострадаха от стихията в Западна България. Тя изрази благодарност към доброволците и социалните работници по места, които са се активизирали веднага и са се включили в усилията за подпомагане на пострадалите. Шалапатова допълни и че увеличението на заплатите на социалните служители е сред най-важните задачи в нейното управление. 

Друга сериозна задача е закриването на домовете за стари хора, за хората с ментални проблеми, като бъдат заменени с по-малки жилища в общността, което да позволи те да получават индивидуални грижи, каза още министър Иванка Шалапатова.

Много сериозен проблем остава насилието над жени и деца. От началото на годината 351 деца са потърсили закрила и са подали сигнали за насилие, посочи министърът. Шалапатова призова хората, ако станат свидетели на насилие, да се опитат да помогнат или най-малкото да подадат сигнал до компетентните органи.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини