От х:

Днес в x:

НДК светва в синьо по случай Световния ден на бежанците

Националният дворец на културата (НДК) ще светне в синьо днес по случай световния ден на бежанците, съобщиха от представителството на Агенцията на ООН за бежанците.

Всяка година на 20 юни се отбелязва силата и смелостта на хората, които са били принудени да напуснат родината си, за да избягат от конфликт или преследване.

В края на 2022 г. повече от 100 милиона души бяха принудително разселени в световен мащаб - рекорден брой, предизвикан от войната в Украйна и други конфликти по света. Тази година темата на деня на бежанците е „Надежда далеч от дома - свят, в който бежанците пълноценно участват в обществото ни“.

Според Агенцията на ООН за бежанците, най-ефективният начин за помагане на хората, загубили дома си заради военни конфликти или природни бедствия, е включване в обществото, да им се гарантира, че могат да кандидатстват за работа, да се запишат в училища и да имат достъп до услуги като жилище и здравеопазване. Така те могат да успеят в новата за тях страна или им се дава шанс безопасно да се подготвят да връщането им в родните страни. 

Осветяването в синьо на сгради и паметници е символ на подкрепа за бежанците и примери по света са фонтанът Же д‘О в Женева, където се намира централата на Агенцията на ООН за бежанците, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Колизеумът в Рим, Токио Кула и много други.

Световният ден на бежанеца се отбелязва от 2001 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 4 декември 2000 г. Резолюцията е по повод 50-годишнината от подписването на 28 юли 1951 г. на Конвенцията за статута на бежанците, влязла в сила на 22 април 1954 г. На същата дата от 1975 г. до 2000 г. с резолюция на Организацията за африканско единство (от 9 юли 2002  - Африкански съюз) се е отбелязвал Денят на африканските бежанци.

В момента Турция е на първо място в света с 3,6 мигранти на територията си. Следват Иран с 3,4 млн., Колумбия - 2,5 млн., и Германия с 2,1 млн. мигранти и бежанци, нуждаещи се от международна закрила. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини