От х:

Днес в x:

Хасково се преклони пред подвига на Христо Ботев и героите

    Тържествен ритуал се проведе в Хасково в паметта на Христо Ботев. Днес се навършват 147 години от гибелта на революционера, дал живота си за свободата и независимостта на България.

    Честването започна с вой на сирени и двуминутно мълчание пред бюст-паметника на Ботев пред хасковското читалище „Заря“, където бяха поднесени венци и цветя.

    Венци и цветя в знак на признателност поднесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместниците му Мария Вълчева и Динко Тенев, областният управител на Хасково Красимир Ангелов, общински съветници, представители на патриотични организации, граждани.

    Слово пред присъстващите произнесе градоначалникът.

    „2 юни е един от дните с най-висок заряд в българския исторически календар. Днес думите са най-силни. Чувството за гордост е най-високо. Преклонението пред героите е най-искрено. Затова вероятно допринасят тези две минути, когато точно в 12:00 часа оставаме безмълвни под воя на сирените, застиваме пред мъжеството на героите и свеждаме глави пред паметта на жертвите. И всеки от нас си дава сметка за смисъла, за смъртта, за свободата. И ако си представим, че нашите революционери, войници, офицери, опълченци, четници и всички знайни и незнайни герои са тръгнали с клетва пред Бога по пътя на свободата, то тогава и ние от днес нататък да си обещаем, че тези две минути на 2 юни ще бъдат нашата клетва пред България – да бъдем достойни, да бъдем горди, да бъдем българи. Поклон пред паметта на Ботев и героите, загинали за свободата на родината ни! Бод да пази България!“, заяви в словото си Станислав Дечев.

    В подножието на паметника на Христо Ботев в Хасково днес беше положен камък от връх Вола. Реликвата от лобното място на Христо Ботев е дарена на кмета на община Хасково Станислав Дечев от о.з. инж. Георги Герасимов Димитров от Вършец. Той е служил на летище "Узунджово" от 1979 до 1983 година. По повод 147 години от гибелта на Ботев инж. Димитров изпрати, чрез д-р Теодосий Андровски, камък от най-трагичния български връх. Преди 3 години, отново със съдействието на д-р Андровски, Хасково получи пръст от Козлодуйския бряг. Реликвите, символизиращи началото на пътя към безсмъртието и края на земния път на поета-революционер, са предадени на директора на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. И всяка година на 2 юни ще бъдат част от тържествения ритуал в памет на Ботев и българските национални герои.

    Припомняме, че късно снощи на площад „Свобода“ в Хасково се проведе тържествена-заря проверка.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Ха ха
      13 -1
      13:07, 2 юни 2023
      Наредили се един до друг най-големите лицемери,а Ботев в гроба се обръща!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини