От х:

Днес в x:

Без череши и в треви на Черешова задушница в Хасково

    Черешова задушница или Спасовска задушница е днес. Отдаваме почит към душите на починалите си близки и роднини.

    След Месопустна задушница,  Черешова задушница е втората в годината.

    В църквите се прави литургия за упокой и панихида за починалите. Денят се свързва с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

    На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги и прикадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Палят свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

    Черешите тази година обаче са кът заради валежите и неподходящите условия да се развие плодът. Ден преди Задушница на пазара в Хасково буквално имаше череши на едно място. Хората споделиха, че са обикаляли града, за да търсят череши, но никъде нямало, дори и в големите магазинни вериги. На единственото място на пазара, където се предлагаха, се изви опашка в късния следобед, а килото рязко скочи от 3 лв., колкото беше в предишните дни, до 10 лева в петък.

    Много недоволни имаше днес и на гробищния парк "Кенана". Заради неокосените треви Фотка Сталева стигна с мъка до гроба на роднината си. Жената е ядосана, че поне за големия празник от управата не са се постарали да осигурят подходящи условия.

    На централния гробищен парк видимо бяха положени усилия да бъде почистено и окосено, въпреки непрекъснатите дъждове през последния месец, които създават проблеми с поддръжката.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Жи
      жител на Хасково
      16 0
      21:32, 3 юни 2023
      Как поне за Задушница не окосиха тревата,а там където бяха косили,тревата беше нахвърляна и вървяхме по купища докати стигнем да гробовете на близките си!Няма друг такъв град , с такава безхаберна управа !
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини