От х:

Днес в x:

На Черешова задушница хасковлии отдадоха почит към мъртвите

    Стотици хасковлии отдадоха почит към починалите си близки. По традиция в събота сутринта централният гробищен парк гъмжеше от посетители. Много от тях влизаха с колите си по тревясалите алеи около гробовете, което допълнително затрудняваше придвижването.

    Обикновено на днешния ден рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, жените носят раздавка на гробищата – варено жито и хляб за „Бог да прости” душите на починалите. Преди да тръгнат хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят. Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.

    Нашите предци нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става след като покойниците първи "опитат" от плода. Нарича се още Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата се извършва заупокойна панахида за душите на умрелите, а техните близки измолват прошка за душите им.
    На следващия ден е Петдесетница - петдесети ден от Великден и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Смята се за деня, в който е създадена Христовата църква.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Въ
      ВЪЗМУТЕНА, МНОГО.....
      36 0
      14:57, 18 юни 2016
      Тук е мястото да споменем как местните пазарджии вдигнаха цените на черешите до 4-5 лв. Как не ги беше срам да направят това, след като баби с 150-200лв. пенсии, засегнати най-много от самотата и мъката по починали близки трябваше да броят от оскъдните си левчета за шепа черешки, за да почетат умрелите точно на Черешова задушница и да напълнят гушите на този ден на търговците. Нямат срам и почит към мъртвите.
    • 2
      Ли
      Лил
      26 -1
      16:29, 18 юни 2016
      Напълно споделям мнението от предишния коментар. И една препоръка към уважавания сайт Хасковонет- не снимайте хората точно по Задушница. Вярно, искате да отразите този ден, разбирам, но то е ясно, че хората ходят на гробищата. Според мен не е много добре да снимате хората в такъв момент и после да правите публични личните им мигове на почит към техните починали близки.
    • 3
      Въ
      възмутен
      15 0
      19:52, 18 юни 2016
      Възмутена съм от скитащите този ден ц***** из гробовете и непрекъснатото досаждане на хората дошли до близките си,а общинска полиция си седеше безучастно на входа .И още с коли според мен в такъв ден трябва да пущат само възрастни хора и такива който са трудно подвижни не всеки да се бута там с колата си и да пречи на хората спокойно да се придвижват без да се пазят някой да не им мине през краката
    Последни новини