От х:

Днес в x:

6 °C

На Черешова задушница хасковлии отдадоха почит към мъртвите

  Стотици хасковлии отдадоха почит към починалите си близки. По традиция в събота сутринта централният гробищен парк гъмжеше от посетители. Много от тях влизаха с колите си по тревясалите алеи около гробовете, което допълнително затрудняваше придвижването.

  Обикновено на днешния ден рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, жените носят раздавка на гробищата – варено жито и хляб за „Бог да прости” душите на починалите. Преди да тръгнат хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят. Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.

  Нашите предци нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става след като покойниците първи "опитат" от плода. Нарича се още Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата се извършва заупокойна панахида за душите на умрелите, а техните близки измолват прошка за душите им.
  На следващия ден е Петдесетница - петдесети ден от Великден и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Смята се за деня, в който е създадена Христовата църква.

  Ива Иванова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Въ
   ВЪЗМУТЕНА, МНОГО.....
   36 0
   14:57, 18 юни 2016
   Тук е мястото да споменем как местните пазарджии вдигнаха цените на черешите до 4-5 лв. Как не ги беше срам да направят това, след като баби с 150-200лв. пенсии, засегнати най-много от самотата и мъката по починали близки трябваше да броят от оскъдните си левчета за шепа черешки, за да почетат умрелите точно на Черешова задушница и да напълнят гушите на този ден на търговците. Нямат срам и почит към мъртвите.
  • 2
   Ли
   Лил
   26 -1
   16:29, 18 юни 2016
   Напълно споделям мнението от предишния коментар. И една препоръка към уважавания сайт Хасковонет- не снимайте хората точно по Задушница. Вярно, искате да отразите този ден, разбирам, но то е ясно, че хората ходят на гробищата. Според мен не е много добре да снимате хората в такъв момент и после да правите публични личните им мигове на почит към техните починали близки.
  • 3
   Въ
   възмутен
   15 0
   19:52, 18 юни 2016
   Възмутена съм от скитащите този ден ц***** из гробовете и непрекъснатото досаждане на хората дошли до близките си,а общинска полиция си седеше безучастно на входа .И още с коли според мен в такъв ден трябва да пущат само възрастни хора и такива който са трудно подвижни не всеки да се бута там с колата си и да пречи на хората спокойно да се придвижват без да се пазят някой да не им мине през краката

  Хороскоп за 30.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  30 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  30 мар 2020
  Последни новини