От х:

Днес в x:

Поредица от фотоизложби припомня за старо Хасково

    Поредица от фотоизложби на открито ще припомни за старо Хасково-за лицата от града, за знаковите сгради и бележитите събития, за обикновените хора и за техния живот, за радостите и тревогите им, за това, как градът се е развивал през годините.

    Инициативата е на Общината, по идея на кмета Станислав Дечев. Първото изложение от „Хасково в спомените“, което е позиционирано по пешеходната улица, покрай Старата часовникова кула, е посветено Деня на храбростта и празник на Българската армия, на 78 години от края на Втората световна война и на 9 май- Ден на Европа.

    Днес изложбата представи заместник-кметът Динко Тенев. Той посочи, че повечето от снимките са предоставени от колекционера на фотографии и картички от историческото ни минало Иса Агушев. За фото поредицата съдействат и експертите от Държавен архив- Хасково и Регионален исторически музей.

    От любов към историята. Това е мотивацията на кореняка хасковлии Иса Агушев да събира и споделя, предимно в социалните мрежи, снимките от старо Хасково.

    Колкото по-назад са във времето фотосите, толкова са по-интересни. Снимките показват късчета от историята на нашия град“, каза колекционерът, който днес беше също на място при откриването на първата изложба.

    Иса Агушев обясни, че повечето от снимките, показани в настоящата изложба, са правени от хасковския фотограф Христо Канев, който е имал студио и е снимал между 30-та и 50-та година на миналия век. В този период фотообективът му е запечатал част от най-значимите събития в града-клетви на войници, паради, откриване на нови сгради, включително и построяването на Паметника на незнайния войн. По следите от снимките и информацията, която е успял да проучи, става ясно, че след 1944 година е правен опит част от тях да бъдат изгорени. Повечето са били спасени все пак и в последствие попадат по различни канали в колекционера, като така са съхранени и до днес.

    „Удоволствие е да намирам стари снимки. Чрез тях, новото, което научих за града ни е, че дори и във война и бедност, хората в Хасково са били щастливи. Това се вижда на снимките-за събитията са се събирали всички, имали са красиви празници. Затова трябва и днес ние-наследниците на хасковци да си обичаме града, да се вслушаме в неговия ритъм и да се опитаме да бъдем щастливи тук.“

    Въпреки че колекцията му наброява около 4000 снимки, една снимка предизвиква силно желанието на колекционера-да открие и добави в нея фотос от първите години на емблематичното за Хасково кино „Септември“. То е било на мястото, където днес се издига Бизнес центъра.

    Следващата изложба от поредицата ще покаже лица от Хасково.

    И ако Иса Агушев е събирачът на съкровищата от старите ленти, то за възможността те да бъдат разпечатани и показани на големи формати, заслугата е на фотографа Славян Костов, който е обработил снимките за изложбата. Той сподели, че работата му по тях е била предизвикателство, тъй като е трябвало да съчетае старите техники с новите технологии. За да се достигне до момента старите снимки да бъдат отпечатани на платна за експозирани на открито, той е използвал и изкуствен интелект.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ба
      бат Танас общественик
      29 -12
      14:31, 5 май 2023
      Славянчо направо ни взима за балъци! Какъв изкуствен интелект какви 5 лева. На това момченце всички програми и дори уиндоса му са пиратски изтеглени от замундата! Иначе всичко на всичко 6 снимки и ако предварително бяха обявили че се търсят стари снимки от старо Хасково щяха да се намерят още стари реликви. Обаче това не се случва, защото колкото по-малко хора участват в отпуснатите за целта пари, толкова повече ще получат!
      Нищо ново под слънцето!
    • 2
      Ху
      Хубава жена
      9 -1
      18:05, 5 май 2023
      Заместник кметицата Вълчева,винаги се облича елегантно и стилно.Приятно изглежда на всички снимки,определено е от малкото положителни лица в Общината,фина и мило изглеждаща жена!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини