От х:

Днес в x:

1540 зрелостници от Хасковско са подали заявления за допускане до матури

1540 зрелостници от региона на Хасково са заявили участие на матурите по данни на Регионалното управление на образованието. Тези, които са допуснати до явяване на изпит, ще получат служебните си бележки в срок до 18-ти май, с упоменати в тях в колко часа започва препитването и къде ще е провеждането му.

От РУО -Хасково вече са готови с организацията по провеждането на зрелостните изпити след 12-и клас, посочи началничката на звеното Веселина Павлитова.

Първият изпит, който е задължителен за всички, е по български език и литература и ще се проведе на 19-и май. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 23 май. Между 26 и 31 май са насрочени матурите по желание. Като допълнителна матура ще може да се държи и изпит за валидиране на компетентности. Това става възможно с приетите през февруари промени в Закона за предучилищното образование. На тях ще могат да се явят лица, завършили средно образование, които не са изучавали определен предмет в училище. Така ще се даде възможност за полагане на изпит на хора, които идват от чужбина, например. С промените в Закона се дава възможност и зрелостници, които не са изучавали даден предмет като профилиращ, да могат да валидират компетентности по него. Разширен е и кръгът от предмети и към тях се добавят информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Тези изпити ще се правят по реда на допълнителните матури, но резултатът от тях ще се записва в отделно удостоверение, поясниха от МОН.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини