От х:

Днес в x:

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

Всички партии в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на партия ГЕРБ. 

Това каза по време на пресконференция Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната". Пресконференцията се състои в централата на Политическа партия „Демократи за силна България“. 

Асен Василев благодари на всички граждани, които са упражнили правото си на вот. Той констатира, че за съжаление за пореден път, това са под половината български граждани, около 40 процента. Той отчете, че по време на кампанията не са успели да убедят достатъчно български граждани, че европейският път на развитие на страната, заслужава да излезеш и да гласуваш. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" отчете, че има сериозни проблеми с провеждането на тези избори и пет пъти повече невалидни бюлетини. Над 45 хиляди невалидни бюлетини в тези избори, при по-малко от девет хиляди, които имахме на предишните избори, коментира Василев. По думите му в почти 17 процента от секциите има разминаване между гласовете, които са вписани в машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи.

В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините. По-притеснително е, че в 303 секции въобще не се е предавало видеонаблюдение, в 225 се е предавало, но с прекъсване и без да се показват бюлетините, тоест от 700 най-рискови секции само в  172 секции има реално видеонаблюдение, посочи Василев. 

По думите му има протоколи, където машинният вот и вотът, който е отчетен от Секционната избирателна комисия, се разминават доста, има поправени протоколи, каза още Василев. 

Василев отчете, че има системен проблем с провеждането и отчитането на изборните резултати в страната. Той съобщи, че всички тези нарушения и проблеми са описани в писмо, изпратено вчера на Централната избирателна комисия. По думите на Василев тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат. 

Ако искаме да сме нормална европейска държава, трябва да се научим да провеждаме честни и свободни избори, категоричен бе Василев.  

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ благодари 621 069 избиратели, които избрали да гласуват за коалицията ПП-ДБ 

Въпреки, че направихме една много позитивна кампания без атаки, насочена към бъдещето, явно трябва да вършим още работа, когато 60 процента от българските граждани не са избрали да гласуват, това показва, че работата е пред нас, коментира Петков.  

Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ в първия мандат, е на база на ценностите, обясни Петков. Българските граждани трябва да си сигурни, че когато гласуват за нас, това което ние обещаваме – това и ще спазим, каза Петков. 

Бюджетът не може да бъде по никакъв начин заложник на разговорите между политическите партии, каза Петков и настоя, че парламентът трябва да приеме бюджет максимално бързо.

Нашата оценка е, че на тези избори обединението ни не успя да постигне своя пълен потенциал, каза Христо Иванов.

Искам от свое име да потвърдя общата позиция на коалицията по отношение на първия мандат, каза още той.

Искам да благодаря на всички колеги за усилието да има това обединение и да кажа, че то има потенциал, видно е от резултатите, и ние ще работим за това да го развиваме и надграждаме, коментира Иванов. 

Нашата оценка е, че обединението ни не можа да достигне на тези избори своя пълен потенциал, но от тук нататък следва изпълнението на мисля най-важното обещание, което дадохме - да бъде възстановена парламентарната република и парламентарното управление в България и то по начин, който да може да реализира всички онези приоритети, за които говореха и колегите преди мен, коментира той. Според него големият въпрос е да има такова управление, което да може да реализира тези приоритети на практика, а не просто на думи. 

Ще продължим да смятаме очевидното - без дълбока сериозна реформа в правосъдието, нито една от тези цели не може и няма да бъде постигната, посочи още Христо Иванов.

Не можем да подкрепим правителство с кадруването на Бойко Борисов, каза Атанас Атанасов, председател на "Демократи за силна България" (ДСБ) и един от лидерите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", по време на пресконференцията. 

Искам да благодаря на всички български граждани, които излязоха да гласуват. Специални благодарности на нашите структури, на нашите кандидати в листите, на всички доброволци, искрена благодарност за усилията, които положиха, за да проведем такава позитивна кампания, отбеляза Атанасов. 

Той съобщи, че още във вторник националното ръководство на ДСБ е обсъдило задълбочено целия изборен процес и бъдещите си действия оттук нататък. Ние оценяваме и си даваме сметка, че голяма част от българските граждани - около 80 процента, искат да се прекрати политическата криза, да бъде създадено редовно правителство, защото пред държавата има много предизвикателства, коментира Атанасов. Ние сме солидарни с тях, но решението на нашето национално ръководство е, че не може да подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов, заяви Атанасов. 

Той посочи, че аргументите за това са много. 

Ние сме коалиция от политически партии, не сме орган за реабилитация, нито сме орган за амнистия, коментира лидерът на ДСБ. 

В следващия парламент ще изпълним всички послания и заявки, които сме направили в хода на предизборната кампания, ще внесем законопроекти, заяви Атанасов и посочи законопроекти за радикална промяна по начина, по който се управляват службите за сигурност. 

Относно заявката на Борисов в бъдещото редовно правителство да се включат и министри от служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев, Атанасов заяви, че при редовно правителство е най-добре "г-н президентът да се прибере в президентската институция". 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини