От х:

Днес в x:

Депутатите избраха нови управители на Сметната палата и НЗОК и излязоха във ваканция

След 11 часа и половина заседание, 40 минути след полунощ, Народното събрание гласува да преустанови работа, без да бъдат разгледани последните две точки от дневния ред. От тази нощ до края на август депутатите излизат във ваканция.

След днешния маратон народните представители приеха промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори, избраха управители на Сметната палата и Здравната каса и отхвърлиха предложения за промени в Закона за горите.

Висящите точки от дневния ред са първо гласуване на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и изслушване на министъра на финансите Асен Василев и председателя на ДАНС Пламен Тончев относно финансово-икономическото състояние и потенциалните рискове за България след прекратяването на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец".

Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ-СДС, е новият председател на Сметната палата.

Той беше избран с 148 гласа "за". Главчев се пребори за поста в конкуренция с предложената от "Възраждане" Нина Стоименова. Веднага след избора си той положи клетва пред депутатите.

Главчев е магистър по международни икономически отношения. Има повече от 30 години опит в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Бил е народен представител от 41-ото до 46-ото Народно събрание, бил е председател на 44-ия парламент за периода април - ноември 2017 г.

Мандатът на Главчев начело на Сметната палата е за срок от седем години.

Станимир Михайлов беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Той беше единственият кандидат, издигнат е за поста от ПП-ДБ. Михайлов е завършил икономика, има над 15 години стаж в банковата система. Има опит и в сферата на здравното осигуряване, като участва в създаването и е бил член на Управителния съвет на болница "Токуда". Михайлов получи пълна подкрепа от Комисията по здравеопазване.

Против кандидатурата му се изказаха от Възраждане и ИТН. 137 депутати гласуваха за Михайлов и то ще заема този пост до 2025 година.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини