От х:

Днес в x:

Какво декларираха партиите в начaлото на есенната сесия на парламента

ИТН: Днес е позорен ден, защото Народното събрание започва работа в централата на БКП

Най-малката парламентарна група - на "Има такъв народ", заяви, че сформираното управленско мнозинство е позорно, а вината за него е на ГЕРБ.

"По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали", заяви от трибуната лидерът на групата Тошко Йорданов. По думите му основната вина е на най-голямата политическа сила в парламента:

"Вие знаете, че "Продължаваме промяната - Демократична България" са безгранично алчни, нагли и некадърни, и вие им дадохте да си играят с живота и бъдещето на българските граждани. И то съзнателно. Затова вие ще сте виновни за всичко което предстои."

Йорданов акцентира и на преместването на парламента в сградата на някогашния Партиен дом, като подчерта, че партията му единствена се противопостави на това решение. По думите му ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП се чувстват добре в сградата, тъй като са наследници на бившите комунисти.

В изказване от трибуната нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев също критикува управляващите и настоя правителството незабавно да подаде оставка.

БСП атакува управляващите за всички действия

В най-дългата реч от трибуната БСП обвини управляващото мнозинство в обслужване на задкулисието, правна немощ, отказ от реални действия за подкрепа на българските граждани и обслужване на лични интереси.

"Днес Бойко Борисов потвърди думите на БСП отпреди месеци, че правителството е на задкулисието и не е движено от европейската перспектива на страната, а от лични интереси", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Обръщайки се многократно към гражданите, които гледат пряко заседанието, тя обвини управляващите в правна неграмотност, създала хаос в държавата, и като примери посочи множеството бързо приети и поправени законодателни текстове в закона срещу домашното насилие, в закона за пътищата и в Наказателния кодекс.

Нинова заяви, че правителството не прави нищо за здравеопазването и образованието, че не е прекратило договора за доставки на газ с турската фирма "Боташ". Допълни, че премиерът Николай Денков не изпълнява закона, според който до 1 септември правителството трябваше да определи минималната работна заплата за следващата година, а това засяга половин милион българи.

"Това е не просто застой, а регрес на държавата", заяви Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че с предложенията си промени в конституцията мнозинството цели овладяване на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, посегателство върху института на служебния кабинет, промяна на националния празник и двойно гражданство на министрите. Те подчерта, че президентът Румен Радев е преял с власт и е злоупотребил с нея, но настоя да не се правят промени в основния закон заради него, тъй като се рискува да се разрушат устоите на правовия ред. Не премахвайте служебния кабинет от конституцията, запишете, че служебното правителство и неговите правомощия се утвърждават със закон, и измислете разумен закон, за да гарантирате дълголетие на принципите на правната държава, обърна се Нинова към управляващите.

ДПС поиска "ново начало"

Време е за ново начало" - с тези думи завърши декларацията си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че държавата се разминава с гражданите и перманентните протести са доказателство за това.

Карадайъ определи промените в Конституцията като един от най-важните въпроси пред Народното събрание и подчерта, че всяка промяна има смисъл, само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява живота на гражданите и призова останалите партии за разум и отговорност в тези дебати, за да бъдат приети промените.

От името на ДПС той настоя за спешно гласуване на законодателството, свързано с присъединяването на България към Шенген, като се започне с реформата в антикорупционната комисия (КПКОНПИ): "Обществото иска да сме част от европейския съюз и да живеем по неговите стандарти. Това е отговорност на всички, но най-вече на мнозинството". Сред приоритетите на партията повтори спиране на прогресивното обедняване, целенасочено използване на европейския ресурс, предвиден за България, качествено образование и здравеопазване, предвидима среда за бизнеса, съдебна реформа, гарантираща справедливостта.

"Възраждане" обвини властта в разпад на държавността

Лидерът на проруската националистическа формация "Възраждане" Костадин Костадинов обвини управляващото мнозинство, че с действията е довело до пълен разпад на държавността в България.

Костадинов заяви, че се отказва от традиционната политическа декларация и вместо това обяви, че днес в Гърция българин очаква екстрадицията си в САЩ, а българските власти отказват да му обърнат внимание. Лидерът на "Възраждане" обясни, че става дума за Милан Димитров, който вече веднъж е получил решение за екстрадиция, обжалвал е и сега чака окончателно решение. По думите на Костадинов решението за изпращането му в САЩ е по твърдение, че е нарушавал американските санкции срещу Русия, и не е подкрепено от никакви декларации. Той направи аналогия със случая с Желяз Андреев преди няколко години и обяви, че тогава партията му е успяла да направи повече, макар да е била извън парламента: "Сега питаме директно министрите и отговорът е, че не ги интересува... Това е симптом за разпад на държавността."

Като симптоми на разпада той посочи още саморазправата с шофьора, убил дете в село Прилеп.

"Продължаваме промяната - Демократична България" настоя за работа без влияние на изборите

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов призова депутатите да работят усилено по приоритетните законопроекти и да не позволяват на предстоящите местни избори в края на октомври да повлияят на решенията им и на качеството на законодателния процес.

В декларацията от името на групата той посочи сред най-важните приоритети за новия сезон промяната в Конституцията и акцентира на промяната на националния празник като един от въпросите, които трябва да носят обединение, вместо разделение. Увери, че вече се работи по друг от приоритетите - приемането на държавния бюджет за следващата година.

"Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес", призова Атанасов.

ГЕРБ потвърди подкрепа за кабинета, но поиска от партньорите по-малко арогантност

В декларация от името на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, председателят ѝ Десислава Атанасова потвърди подкрепата за съставения кабинет, но предупреди, че му предстоят трудности и те трябва да бъдат посрещнати с внимание към позициите на партньорите в управлението.

Тя напомни, че правителството е съставено с конкретни цели - спешни действия, свързани с Шенген, еврото и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, и призова фокусът да бъде върху тях.

Атанасова акцентира, че не кадровите назначения на база партийна принадлежност са причината партията ѝ да подкрепи правителството и че това е било голям политически компромис.

"Поставили сме на заден план партийния интерес, но това не означава, че сме готови да приемаме безкритично всяко решение на правителството или на излъчилите го партии. Напротив, очакваме те също да оставят партийния си интерес на заден план", предупреди тя.
Атанасова допълни, че ГЕРБ ще настоява партийната принадлежност да не е повод за назначение, а единствено компетентността.

"Час по-скоро обществените усилия трябва да се насочат към позитивен дневен ред и час от това е да се опитаме да разберем различни гледни точки. Това изисква по-малко арогантност и чувство за непогрешимост", каза Десислава Атанасова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини