От х:

Днес в x:

Макрон подкани Си: Увещавайте Путин да спре войната

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди началото на срещата си с китайския колега Си Цзинпин, че Пекин трябва да разговаря с близката до него Москва, за да бъде възможен краят на войната в Украйна.

"Руската агресия в Украйна нанесе удар на международната стабилност, каза Макрон пред Си. "Знам, че мога да разчитам на вас, за да се върне Русия към разума, а всички заедно - на масата за преговори." Спомена и необходимостта на Русия да се оказва натиск, за да се съобразява с международните правила за неразпространяване на ядрени оръжия. Това са правила, които според Си всички трябва да спазват (но той не спомена Русия).

Макрон е в Китай заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Фокус на визитата им и разговорите със Си и с новия премиер Ли Цян бяха войната в Украйна, двустранните отношения с Франция и отношенията между Брюксел и Пекин в момент, когато азиатският гигант повишава напрежението с Тайван заради среща на президента му с председателя на Камарата на представителите на Съединените щати - втора за по-малко от година, този път на американска земя.

Френският лидер, който бе посрещнат с всички почести, освен това пристигна с бизнес делегация от петдесетина представители на компании. Сред тях са "Еърбъс", козметичният гигант LVMH и енергийният концерт EDF. Според държавното китайско издание "Глобъл таймс" тъкмо в икономическото и търговското сътрудничество се очакват "конкретни резултати".

Според Елисейския дворец разговорите между двамата са били "честни и конструктивни". Предстои, след двустранната среща между Си и Макрон и тристранна с участието на Фон дер Лайен. Сред анализатори вече се появиха интерпретации за разделяне на ролите между "доброто" (Макрон) и "лошото" (Фон дер Лайен) ченге седмица след нейна остра реч, която Пекин не прие добре; в същата реч обаче се говореше и за нуждата да се премахне рискът във връзките ЕС - Китай.

Друго обяснение бе, че Макрон е решил да координира по този начин действията си с ЕС, за да не нанесе удар по европейското единство в трудни времена, а и защото никоя европейска страна вече не може да има самостоятелна тежест колкото Китай на такива преговори.

Независимо от тези разнопосочни послания, пише кореспондентът на "Ел Паис" в Пекин, "Китай вежда в дипломатическата офанзива на Стария континент... знаци на възстановяване в отношенията с Европейския съюз и известно сближаване в сравнение с все по-дълбоката дистанция със САЩ". С "дипломатическа офанзива" се има предвид посещението и на испанския премиер Педро Санчес миналата седмица, но не се споменава и това на германския канцлер Олаф Шолц в края на миналата година.

Си междувременно каза и че Китай е готов да работи с Европейския съюз, за да бъде възстановен обменът на всички нива.

Фон дер Лайен обвърза миналата седмица нормализацията на отношенията с китайската позиция за Украйна. Макар Пекин да предложи план от 12 точки за конфликта, Западът е скептичен, тъй като Китай нито осъжда войната, нито предвижда в предложението си изтегляне на руските войски.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини