От х:

Днес в x:

Алековец с национална награда

Изображение 1 от 2

    Виктор Илиянов Стаменов от 2 „в“ клас на ОУ „Алеко Константинов“ получи награда на журито в Първи национален конкурс за снимка на тема „Урок по история - Покажи ми България“, Община Бургас.

    Организатор на конкурса е Сдружение „УСМИВКА“ съвместно с Община Бургас. Той е посветен на Националния празник на България – 3 март. За конкурса са получени общо 687 снимки.

    Виктор участва в категория: Индивидуална снимка на дете, ученик или младеж пред паметник, със снимка пред паметника на Христо Ботев в центъра на Велинград, към нея е и следният текст:

    "Паметникът на Христо Ботев се намира в центъра на Велинград. Открит е на 1 юни 2000 г. Негов автор е вече покойният художник Борис Костов."

    Паметникът е дарение за Велинград от признателни българи: творецът Борис Костов и фирми, които са осигурили мрамора и монтажа. На откриването Борис Костов е споделил, че създаването на бюст-паметника на Христо Ботев е било за него чест, израз на преклонение, труд, посветен на един от титаните на България. „Доколко съм успял да предам неговия дух, сила и енергия, ще преценят хората.“, казва тогава Борис Костов и припомня максимата на Микеланджело: „Голямото изкуство се създава тогава, когато не мислиш за пари“. Ботев е пример за духовност, за човек, лидер, борец, поет… Един от най-емблематичните български герои!

    Вече повече от 20 години жителите на Велинград и туристите, посетили града, хора от различни поколения, свеждат глава пред паметника на Христо Ботев, върху който е изписано неговото верую: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

    Нека помним и тачим героите на България! Поклон пред паметта им!“

    След приключване на конкурса фотосите са представени в изложба, организирана от Сдружение „УСМИВКА“, съвместно с Община Бургас.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини