От х:

Днес в x:

С пъстро дефиле и рекордни 1270 участници започна фестивалът „Хайдушка софра“ в Хасково

    1270 танцьори от 51 клуба от страната се включиха в 10-ото юбилейно издание на Фестивала за народни хора и танци „Хайдушка софра“ в Хасково. Събирането е за непрофесионални трупи и няма конкурсен характер, а е с цел запазване на българските традиции.

    Организатор на събитието е Мишо Кадиев - ръководител на местния състав за автентични народни танци „Фъртуните на Мишо“. Провежда се с подкрепата на Община Хасково и Национален фонд „Култура“, спонсори.

    Форумът започна в 9 часа от площад „Свобода“ в областния град. От участниците, облечени в народни носии, направиха дефиле по главните пешеходни улици, съпровождани от Мажоретен състав към Младежки център в Хасково и Духов оркестър към Община Хасково. Множеството стигна до спортна зала „Дружба“, където продължи концертната част.

    Официалното откриване беше след около час. На него присъстваше кметът на Община Хасково Станислав Дечев. Той приветства участниците, запазващи българския фолклор. Градоначалникът поздрави организатора Мишо Кадиев, който вече 10 години успява да събира изпълнители от цялата страна. Пожела му да продължи традицията на фестивала още години наред.

    Фестивалът продължава и в неделя. Според регламента всеки клуб изпълнява по едно хора, но да не е от купонджийската област.

    В съпътстващите изпълнения, в обедните часове днес са включени участия на Фолклорен ансамбъл „Шевица“ – София с ръководител Петър Ангелов, Школа за оцеляване „Багатур“ – Стара Загора с ръководител Горан Гънчев и Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ – Димитровград с ръководител Тихомир Митев.

    За пореден път ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, за най-млад и най-възрастен участник, за клубове, участвали във всяко издание на фестивала. Също по традиция, „Хайдушката софра“ завършва фестивалната си част вечерта с чевермета за участниците.

    В неделя в 10 часа, във физкултурния салон на ОУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе семинар на тема „Автентични български хора“ с преподаватели Борис Иванов от Шумен и Александър от Козлодуй.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бр
      браво
      26 -1
      11:44, 25 мар 2023
      Само така!И,НЕ на мръсната гнусна чалга!!!
    • 2
      Те
      Тео
      4 -31
      12:01, 25 мар 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ле
        Лео
        12 -7
        12:48, 25 мар 2023
        А трябва ли целия град да е набъкан с кучета,и да лаят денонощно,да събуждат хората!Къщи,блокове,улици,само кученца,лаят и серът навсякъде.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини