От х:

Днес в x:

Симулативно разпитаха 16-годишен в „Синя стая“ в Хасково

Изображение 1 от 5

    Симулативен разпит на ученик се проведе в „Синя стая“, съобщиха от Окръжен съд – Хасково. В ролята на изслушвано дете в съдебна процедура влезе 16 – годишният Никола, по спор за родителски права в бракоразводно дело.

    На процедурата присъстваха ученици от 9 „А“ клас от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Те участваха в открит урок на тема: „Детско правосъдие. Малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпления. Домашно насилие. Участие в съдебни процедури“.

    В открития урок окръжният съдия Даниела Николова, заместник-районният прокурор Зорница Проданова и секретарят на МКБППМН Юлия Динкова разясниха на децата процедурата по изслушване и даване на показания на малолетни и непълнолетни, жертви и извършители на престъпления, свидетели по наказателни и граждански дела, по процедури за определяне на родителски права, както и на деца в риск.

    Откритият урок е в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини