От х:

Днес в x:

Заместник-министърът на правосъдието откри "синя стая" в Козлодуй

„Приключването на реформата в детското правосъдие е един от основните приоритети в процеса на съдебната реформа у нас. Министерството на правосъдието постигна много в тази насока през последните 2 години, благодарение и на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”, заяви заместник-министърът на правосъдието Деница Александрова-Митрова днес при откриването на „синята стая“ в Козлодуй.

Тя припомни, че това е третото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено в рамките на проекта. Първите „сини стаи“ бяха открити във Варна и в Плевен миналата година. Заместник-правосъдният министър подчерта още, че  районният съд в Козлодуй е срeд петте пилоти съдилища по проекта, в който е организиран специализиран съдебен състав за работа с деца още през есента на 2015 г., а магистрати, полицейски служители и социални работници са преминали през три поредни обучителни модула за работа с деца.

„Радвам се да видя днес тук една синя стая, направена по всички международни стандарти. Надявам се работата по проекта да продължи все така успешно“, заяви Виктор Престъл, представител на Швейцарското междинно звено. 

Кметът на Козлодуй Маринела Николова на свой ред отбеляза, че общината с готовност е предоставила помещението за безвъзмездно ползване, така че децата в досег със закона да имат възможност да бъдат изслушвани в среда, близка до семейната. 

 „Синята стая“ в Козлодуй представлява помещение преградено на две, с два отделни входа, които са свързани от обща стена и т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги социални работници, психолози, педагози или други експерти, специално обучени за работа с деца. В съседното помещение, което е специално оборудвано с аудио техника, разпитът може да се наблюдава и слуша от съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати. Целта на „синята стая” е да се избегне допълнителното травмиране на децата, участващи в правни процедури, независимо дали са жертви на престъпления, свидетели или правонарушители, да се гарантират защитата на интересите им и техните права, като същевременно се осигури събиране на пълна и точна информация по даден случай.

Помещението ще се използва от Районен съд-Козлодуй, Районна Прокуратура-Козлодуй, РУ-Козлодуй, разследващи органи и дирекция „Социално подпомагане”.

Председателят на Районния съд-Козлодуй Цветанчо Трифонов обясни, че за 2016-та година над четиридесет деца са били изслушвани и разпитвани по граждански и наказателни производства в козлодуйския съд. На събитието присъстваха още районният прокурор на Козлодуй Марин Николов и председателят на Окръжния съд в града Надя Пеловска. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини