От х:

Днес в x:

До кога така? Унищожаваме, но не създаваме!

Днес след сигнал станахме свидетели на поредното отсечено дърво в Димитровград. Отрязана бе круша, на видима възраст над 20 години, покрай тротоар на улица Патриарх Евтимий. Дървото се намираше до бившата поща в квартала, която в момента е новостроящ се магазин.

Свързахме се със старши инспектор в отдела по екология в община Димитровград Анелия Петкова, за да разберем дали някой е разрешил отсичането на това дърво или е своеволие. По думите на старши инспектора, дървото е трябвало да бъде отсечено, като обосновка за това тя даде, че това не е декоративно дърво, а овошка, а мястото на овошките е в дворовете на хората, от дървото падали плодове, а и нямало достатъчно отстояние от тротоара. Според нея дървото е било разцепено, а майки с колички минавали от там.

Според нас от публикуваните снимки в групата "Димитровградски нередности", дървото нито изглежда разцепено, нито изглежда опасно, поради което можем да пренебрегнем това основание.

Другото основание е че дървото нямало достатъчно отстояние от тротоара и под него преминавали майки с колички, но ако това може да се приеме за основание, явно трябва да премахнем повечето от дърветата в градската част, защото голяма част от тях са на самите тротоари. Такъв пример са и множество дървета в радиус от 20-30 метра от отсеченото.

Проверихме в street view какво се е виждало по време на заснемането в района, от там видяхме, че преди 11 години (март месец 2012г.) покрай този тротоар е имало и други дървета, които в годините са били унищожени. Кой ги е унищожил и дали някой би имал интерес в това междублоково пространство трайните растителни видове да изчезнат, нямаме представа.

Друга от причините за отсичането на дървото, посочени от еко-експерта от местната администрация е, че дървото било овошка и това била причина да бъде отсечено. Тази причина за нас е абсурдна и не намираме никакво основание в това, нима трябва да унищожаваме всички овошни дървета в градска среда, защото не са в дворовете на хората? Ако овошките нямат място в градската среда, явно трябва да информираме за това и японците - днес излезе информация, че японските вишни на острова са цъфнали рекордно рано, за което причина явно е глобалното затопляне, за което пък една от причините е унищожаването на дърветата по планетата. Ранният цъфтеж е факт и при нас, след като посрещаме баба Марта с цъфнали дървета, а през зимата така и не заваля сняг.

Димитровград е един град с лош въздух, въздух замърсяван с фини прахови частици (ФПЧ), серен диоксид и други неустановени химични съединения, и по отношение на дърветата, които са единственият естествен филтър, се подхожда изключително безотговорно. Трябва да бъдат премахвани дървета, които са безвъзвратно увредени и опасни, но не и такива като тази круша, които биха продължили дълги години да произвеждат кислород. Освен изсичането на дървета, в последните години множество други бяха "обезглавявани", като им се премахват всички клони, което рано или късно води до тяхната смърт.

За съжаление Общината няма видима програма по засаждане на дървета и възстановяване на белите дробове на града, в последните години наблюдаваме само тяхното осакатяване и изсичане, и са малко положителните примери, които можем да дадем (като подмяната на дървета в парк Марица). Не оспорваме премахването на явно болни и опасни дървета, но дори след тяхното премахване е разумно да бъдат засаждани нови. За съжаление с днешния пример бе показано, как може да бъде отсечено дърво без видими причини, но за друго, за което се твърди че са подавани сигнали в общината, че е опасано, не са предприети никакви действия и то само пада на метри от детска площадка и детска градина.

Всеки разумен човек знае каква е ролята на дърветата, те пречистват въздуха, те създават кислород, техните сенки спомагат за намаляване на температурата в градската среда, те задържат влагат в почвата и са дом на биологични видове. За да дишаме по-чист въздух, трябва да ограничаваме източниците на замърсяване и да садим много нови дървета, а в Димитровград явно не полагаме достатъчно усилия за това.

Ще припомним на старши експертите по екология от местната администрация, че преди 1 година пуснахме анкета, в която над 80% от гласувалите отговориха негативно за начина на "подкастряне" на дърветата в града и е добре те да се вслушат в мнението на гражданите

Дано да се намерят хора в местната администрация, които да са заинтересовани в каква среда живеем и да се преориентират към засаждане на нови дървета и да се прекрати практиката с тяхното унищожаване.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ив
    Иво
    25 0
    18:03, 1 мар 2023
    Тази еколожка с тези съждения явно е вредна за града и природата, някой трябва да я узапти. Дърветата в града падат от вятъра, а тя реже здравите!
  • 2
    До
    До Иво
    13 0
    18:59, 1 мар 2023
    Т'ва режат дървета все едно някой им плаща за отрязано дърво, ама сега като продадат дървесината(ако не си я приберат) да купят 4 дръвчета да ги засадят и да го поливат поне 1 година.
  • 3
    Ем
    Ема
    18 0
    19:03, 1 мар 2023
    Всеки ден минавам от там, на това дърво нищо му нямаше, не беше изсъхнало нито разцепено, на кой му пречеше. Пред нашия блок орязаха клоните на липите, скоро сянка няма да видим и дано пак израсне нещо от тях, че вече година стърчат едни високи пънове и тук таме някое листо се зеленее, а аз ги помня от малка, колко сме си играли под тях като деца, когато се чудим къде да се скрием на сянка, това е безобразия.
  • 4
    Ам
    Аман от некадърници
    18 0
    20:58, 1 мар 2023
    Не ги знам какви училища завършват и как си вземат дипломите обаче сме свидетели в последно време на пълна некадърност в управлението.Посредсвеноста е водеща. Назначават се хора на определени длъжности само ако са близки до управляващата партия и са лоялни към нея. Това до нищо добро не води. Некадърен до некадърен. Само дето от рушвети много разбират. Та искам да питам кой болен мозък измисли така да се подрязват и осакатяват дърветата.Защо режете здрави дървета? Некадърници, срамота. Само за пари мислите и една работа с акъла си не можете да свършите....
  • 5
    Бе
    безогледници
    10 0
    21:53, 1 мар 2023
    вместо да продължават хубавата традиция на зеления град те само режат, сякаш нарочно всичко се прави по най-грозния и унищожителен начин, това с короните е направо кастриране, а дърветата които бутафорно слагат за нови не получават никаква грижа след това и те просто изсъхват, не разбирам и в парка за какво трябваше да разширяват пешеходните алеи до габарит на междуградски път с някаква машина която ужасно е наръфала дърветата наоколо. Искам парите за ремонт на кулата да се похарчат за дървета.
  • 6
    Гр
    Гражданин
    9 -1
    22:41, 1 мар 2023
    Идват избори, нека бъдем обективни в оценката си за управлението, кмета и администрацията замазват своеволията си с разни ПР акции- зари, огньове, юбилеи. Само че...масово в града зелени площи се превръщат в паркинг, кастрят и се отсичат дървета, няма битка за чист въздух, " Моят човек" е във всяко общинско предприятие и всяка дирекция. Господин Иво Димов има сърце, но няма силна воля.
  • 7
    Ли
    Лили
    12 0
    00:27, 2 мар 2023
    Що за безхаберие нищо му нямаше на дървото беше си здраво то по тая логика дай да отсекът всички дървета около пътя защото били минавали хора глупости лесно се руши нещо живяло много години но трудно се създава само навсякъде се строят магазини а някои помисли ли че до няколко години и дървета няма да останат ако продължават да ги режат безпречиннно.защо???
  • 8
    На
    Наблюдател
    5 0
    20:06, 2 мар 2023
    Наскоро между заведение "Кактус" и трафопоста беше отсечена джанка, от южната страна на близкия блок още една и още една към беседката. Защо? Глупав аргумент е, че били плодни. Ами хайде сега засадете неплодни на тяхното място. В градска среда трябва да се садят дървета, които не разпростират големи хоризонтални корени, защото повдигат плочките. Ярък пример са липите, които, като пораснат, пускат израстъци и повдигат тротоара. Ама аз ли да давам акъл на тия хора - нали за това са учили и трябва най-добре да знаят кои видове са подходящи за градска среда. Жалко е, защото едно дърво, докато порасне, е половин човешки живот и за минути изчезва.
  • 9
    Кр
    Крушата
    3 -1
    21:22, 2 мар 2023
    Най-вероятно е пречила на строящия се магазин. Що не проверите кой го строи. Пощата беше на Неоферт и ако не са продали сградата,вероятно те строят магазина. А тази еколожка е за уволняване.
Последни новини