От х:

Днес в x:

Ситуацията около Бахмут е "изключително напрегната"

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, докато обсъдилите го руски войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Русия се опитва да прекъсне снабдителните линии на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби, врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия заяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки, съобщи армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони и добави, че украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема, каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като затоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред, казва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини затънали в калта. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, каза, че хората му са готови да действат, независимо от атмосферните условия. „Когато ни поставят цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена“, казва взводният командир.

„Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия“, каза по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини