От х:

Днес в x:

Засякоха сигнали от междугалактическа мрежа магнитни полета

Понякога, когато се ускорят, неутралните атоми, пътуващи през Вселената, се йонизират и създават магнитни полета. Един от най-често срещаните източници на магнитни полета в голям мащаб е сблъсъкът на облаци от междузвездна плазма и йоните в нея, пише Science Alert.

Магнитни полета могат да бъдат открити навсякъде във Вселената, но досега полетата на междугалактическата мрежа са убягвали на учените. Директното им откриване не е лесно - те са на милиарди светлинни години.

Учените успяха да ги наблюдават чрез въздействието им върху заредени частици - когато електрони и други частици се движат спираловидно по линиите на магнитното поле, те излъчват радиосигнали. По тях астрономите са направили карти на магнитните полета.

Но нишките на космическата мрежа са толкова разпръснати, че излъчваният от тях радиосигнал е твърде слаб, за да бъде лесно открит. По-силните сигнали от близките галактики също пречат.

За да преодолеят този проблем, учените са се фокусирали върху поляризираното радиоизлъчване, което има специфична насоченост. Астрономите са използвали данни от радиоизследвания на цялото небе, като Global Magneto-Ionic Medium Survey, Planck Archives, Owens Valley Longwave Array и Murchison Widefield Array.

Чрез комбиниране на тези данни и сравняването им с карти на космическата мрежа учените са потвърдили поляризирания радиосигнал.

Този резултат е не само първото откриване на магнитни полета в космическата мрежа, но и убедително доказателство за съществуването на ударни вълни от сблъсъците вътре в междугалактическите нишки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини