От х:

Днес в x:

Студентът по история Антон Атанасов апелира за правителствено решение 18-ти февруари да е унифициран ден за Почит на Апостола

    Правителството да реши веднъж за винаги унифицирането на датата за отдаване на почит към Апостола на свободата Васил Левски и това да бъде 18-ти февруари, апелира студентът последна година в Историческия факултет на СУ  "Св.Климент Охридски" Антон Атанасов. Младият историк от Хасково от години е приел това за своя кауза. Още повече, че водещи историци също са категорични и са излизали нееднократно с петиции, че Левски е заловен и обесен на 18-ти февруари, има и много доказателства за това.

    Въпреки това много общини продължават да отбелязват тази дата на 19-ти февруари, включително и през 2023 година, когато се навършиха 150 години от обесването на Апостола, посочи Атанасов, а причините са твърде тривиални-съвпадение на дата с неработен ден, например, е една от тях.

    Доводът: така сме свикнали е явно по-силен от историческата наука, със съжаление казва младият историк.

    Анализът, който той е направил за честванията през 2022 година показва, че от 265 български общини датата 18 февруари е възприета в 105 общини. Други 73 отбелязват гибелта на Левски на 19 февруари. За 35 общини липсват данни, а в 52 общини, сред които от Хасковска област е община Стамболово, дата изобщо не се отбелязва. Един от големите проблеми е в Столичната община, където поклонението продължава да се насрочва за 19 февруари.

    Затова според Антон Атанасов крайно време е с нормативен акт, денят 18-ти февруари да се обяви за Ден на почит и признателност пред Апостола на свободата Васил Левски.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини