От х:

Днес в x:

Хасково отбелязва гибелта на Левски на вярната дата-18 -ти февруари

Община Хасково поправи десетилетна грешка, в която тържествената церемония -поклон по повод гибелта на Васил Левски се отбелязваше на 19-ти февруари.

Днес от администрацията официално обявиха, че през 2020-та година поклонението ще е на 18-ти февруари.

Това е точната дата според въведения през 1916-та година у нас григориански календар. Неоспорим факт, според историците е, че мрачната дата в историята ни-обесването на Апостола на свободата е 6-ти февруари. Григорианският календар добавя 12 дни в броенето и така дата на гибелта на Левски по нов стил става 18-ти февруари.

През годините е имало не една и две полемики откъде е дошло възприетото от поколенията впоследствие объркване с отбелязването на 19-ти февруари.

Преди година темата отново повдигна с искане за поправка на грешката ученикът тогава от Хасковската математическа гимназия и лауреат от Xll-та Национална олимпиада по история и цивилизация, който днес вече е студент, Антон Атанасов.

Младият историк изпрати отворено писмо към кмета на Хасково и до областния управител, който по това време беше Станислав Дечев, а с него предизвика и организирането на Национална дискусия, на която няколко месеца по-късно стана домакин областната администрация. Сред най-подкрепящите становището на Атанасов, че дата трябва да бъде променена на нея беше историкът от РИМ Хасково Милен Вълчев.

Той бе категоричен, че това може да се случи на местно ниво с решение на местната власт, дори и да няма централно решение. И пример за такова решение е честването на Освобождението на Хасково, което отначало също е било на грешна дата, след което с решение на местната власт грешката е поправена.

Преди дни-на 6-ти февруари Милен Вълчев отново коментира темата за Haskovo.net. И отново изрази категоричното си становище, че няма смисъл дата за почит на гибелта на Апостола да се променя от новия стил, по който летоброим и днес, в стария, каквито давления също има, за да не настане тотално объркване, но поне вярната дата по нов стил - 18-ти февруари трябва да бъде за поклонение към Левски.

И така, в крайна сметка, година по-късно от последния повдигнат дебат, общината под ръководството на Станислав Дечев като кмет, обяви вярната дата за поклонението.

В церемонията тази година, в която се отбелязват 147 години от гибелта на Апостола, като организатор заедно с общината ще участва и Средно училище „Васил Левски“.

Поклонението ще е на 18-ти февруари от 17 часа пред паметника на Апостола на свободата в Хасково, в двора на едноименното училище. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

„Поне за десет минути Левски трябва да е в сърцата ни всеки ден, но трябва да почитаме неговата гибел точно в деня, когато това се е случило - 18 февруари. Поздравления към настоящата администрация, че поправи тази грешка, която другите десетилетия наред не посмяха да сторят. Поздрави и за Антон. Той предизвика обществен дебат в Хасково и по-малко от година резултатът е виден“, коментира Милен Вълчев този факт.

„След една дълга година, в която случиха много промени, г-н Дечев не забрави това, което е обеща. Щастлив съм, че всички заедно успяхме да извоюваме тази победа. Това не е моя заслуга, в тази кауза се включиха много хора от града - историци, общественици, учители, граждани. Това е победа - победа за Хасково, за България, за Апостола и за децата, разбира се. Именно идните поколения бяха причината всичко да започне, защото ние трябва да се погрижим те да знаят истината!“, коментира промяната и Антон Атанасов.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Пр
    Проданов
    29 -16
    18:01, 11 фев 2020
    Дечев и Вълчев, стойте по далече от Левски. Много сте нищожни , за да си правите пиар с него. Не му ровете костите. Какво значение има дали ще отдадем почит един ден по рано или един ден по късно. Толкова години сме го правили на 19 февруари. Лично при мен като чуя 19 февруари и 3 март през тялото ми преминават тръпки. В съзнанието ми излизат спомени от филми и книги , които съм чел като малък за Левски, Ботев и другите герои. Няма никаква несправедливост дали е 18 или 19. О т всичко това крайният резултат ще е, че вашите имена ще бъдат някъде изписани заедно с името на Дякона. Но бъдете сигурни , че това няма да ве доближи до него, дори ако вашите имена са изписани с по големи букви. Оставете Левски на спокойствие. Очаквам в близките дни подобни на вас познавачи на историята да почнат да въртят мантрата за ова как Русия не е дошла да ни освобождава, а е дошла да завладява проливите. Статиите вече са претоплени и ще почнат да ни ги сервират.
    • Ко
      Коларов
      6 -36
      18:17, 11 фев 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • До
      До Продан
      15 -9
      18:45, 11 фев 2020
      Има християнска традиция, според която починалите могат да бъдат почитани преди деня на тяхната смърт, но в никакъв случай, след като е отминал деня. Така че редно е Левски да бъде почитан на 18-ти, защото самият той никога не се е отричал от християнството.
    • До
      до До
      16 -6
      19:28, 11 фев 2020
      С Християнството се занимават други. Това не е работа на кмета.
    • До
      Додо
      11 -6
      21:42, 11 фев 2020
      Комунистите са антихристи.
    • А Левски е Символ на Свободата
      ....
      Двете неща ДПС/ГРОБ ги мешат много още от СДСарско време
      ......
      А Левски може и без Гроб
      ....

      И тук ще стана бучка пръст,
      но пак ще съм в теб, Родино!
      Дори и да не турят кръст,
      ти, майко, пак ще помниш мойто име!
      П.К.Яворов
    • Ро
      Родена в Карлово
      4 -1
      15:31, 14 фев 2020
      Родена съм и съм израснала в родния град на ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Откакто се помня, винаги 18 февруари е бил отбелязван, като годишнина от обесването на АПОСТОЛА!
  • 2
    До
    до Антон Атанасов
    24 -18
    18:24, 11 фев 2020
    Момче, такива победи не ти трябват. Кажи кого си победил. Явно си победил накои други твои сънародници. И как ги победи. Главите ли им отряза, с пушка ли ги застреля, живи ли ги одра. Кого и как победи. Явно си далеч от доброто възпитание, щом в действията си търсиш някакви победи над някакви други. Мен например не си ме победил. За мен остава 19 февруари. Аз съм на 75 г и ти няма как да ме победиш. Подбирай си изразните средства, защото изглеждаш малко като хулиганче. Никого не си победил. Просто си в комбина с властващата в момента шайка, смятаща че всичко започва от нея. Кого си победил, мършо.
    • 75
      753
      16 -17
      18:47, 11 фев 2020
      Мисля че е редно такива обидни коментари да бъдат премахвани
  • 3
    Па
    Параскевов
    23 -15
    19:25, 11 фев 2020
    Не може Сулю и Пулю като дойдат на власт и да пренаписват историята. Левски е национален герой и не може някакъв си никакъвец кмет да променя факти за Левски. Това трябва да става само на национално ниво и след дискусия.
    • Ис
      историк
      11 -9
      21:47, 11 фев 2020
      Като сте дошли на власт през 1944, защо сте пренаписали историята ?
    • Ан
      Анонимник
      3 0
      20:49, 16 фев 2020
      А защо предишните двама кметове не го направиха - да не би защото са Тутьо и Путьо?
  • 4
    Го
    готяня пич
    16 -9
    19:44, 11 фев 2020
    Що се заяждате бе то дойде време бат Бойко да бъдде признат за национален герой вие се занимавате с някакъв си ЛЕВСКИ
  • 5
    Ис
    Истината
    17 -10
    19:56, 11 фев 2020
    Дори в учебниците по история пише, че Левски е обесен на 18-ти, ама трябва да се чете, не само по форумите да се заяждате. Градове като Велико Търново, Карлово, Пловдив, Стара Загора, Сопот, Ямбол, Смолян, Добрич... отхвърлиха лъжливата дата и го отбелязват, както е в действителност. Почитането на гибелта на Васил Левски не е включен в официалният календар на България, така че стига е достатъчно общината да извърши поправката. Защо предишните хасковски кметове не са го направили си остава за тяхна сметка.
    • Ед
      един дето е маргинал
      10 -9
      20:13, 11 фев 2020
      Това означава ли,че кметовете на София, Пловдив, Бургас и други, които гербаджийската пропаганда величае като страшно голяма работа са някакви закоравели комуняги и невежи, след като там се отбелязва на 19 февруари?
    • Ма
      МАРГИНАЛ НЕ СИ В ЧАС
      11 -6
      20:22, 11 фев 2020
      Пловдив и Бургас почитат Левски на 18 февруари, то о по-горе пише за Пловдив, но четенето не е за всеки.
  • 6
    Ан
    Анатема
    17 -2
    20:20, 11 фев 2020
    30 г само ровят. Камък върху камък не оставиха в тая държава и една тухла не иззидаха.
  • 7
    Ма
    маргиналът
    7 -10
    20:37, 11 фев 2020
    Аха,значи според по- предишния коментирал, Фандъкова не е в час. Не мислиш ли, че е доста смело за един хасковски гербаджия като тебе да обижда така зам. председателя на партията си?
    • До
      До маргиналът
      8 -6
      23:01, 11 фев 2020
      Ти си имаш проблем с ГЕРБ, оправяйсе. Аз с тях вземане даване нямам.
  • 8
    Нямат Умора Всеки Ден, за сметка на това ...... Хората вода нямат , те Хора играят и речи четат :))
    .....
    Ако не умираха хора , щеше да е забавно , а сега е трагедия
    ....
    В Кауньдере Робството никога не е свършило - нито в Априлското Въстание сте участвали , нито в Септемврийското , Нито в 9-то Септемврийското ..... Малки прости , завистливи мешета си е популацията на тоз Южен град :))
    • А между впрочем ,
      Науката още няма отговор на въпроса :
      Дали Свинете от ГРОБ/ДПС, когато лежат в кочините си ,
      мечтаят да стигнат до звездите където живее Дякона на Свободата :))
  • 9
    Ха
    хасковлия
    12 -8
    08:58, 12 фев 2020
    Не пипайте костите на Апостола с мръгни герберски ръце.Празнувайте като ваш Хасковски празник 14 май на който е роден вашия местен велможа Малкия мавър,но имайте малко страх от Бога и срам от хората за всичко което направихте и правите .
  • 10
    Ха
    Хасковлията е завистлив
    15 -7
    09:05, 12 фев 2020
    Попадни ми статията за честването на Левски и че ще бъде на истинската, историческа дата - 18 февруари. Реших да поздравя Хасково, че също ще почита Апостола, когато е редно, а не когато някой, някъде е решил. Уви, останах неприятно изненадан. Очаквах, че хасковлии ще бъдат горди, че са сред градовете, които почитат Левски, в деня, в който той загива. Уви, оказа се, че в този град това е най-малкото нещо, което ги вълнува хората, поне тези, които пишат в този форум.
    Сега разбирам защо в град има паметник на Завистта - изглежда в този град преобладават завистливите, злобните хора. Няма не им трябва истината, предпочитат да живеят в лъжа. Не е важно, че е възстановена правдата. Сега сещам, че Хасково е бил един градовете със силно гъркоманско влияние, т. е. местните са почитали чужда култура и са се представяли от чужд етнос, защото ги е срам от собственият им. Явно това е оставило дълбоко следа в съзнанието на една част от хасковлии. За тях това се е превърнало в травма, която не могат да преодолеят и до днес. Това ги е озлобило и отричат всичко, без значение истина или неистина, добро или зло. От по-горните коментари разбирам, че хасковлии дори не тачат и християнската традиция. Най-страшни са неверниците.
  • 11
    Ян
    Янко Митев
    10 -6
    10:05, 12 фев 2020
    Дали ще почитаме Левски на 18 или 19 няма по никакъв начин да повлияе на неговия величествен образ и това с което е в сърцата на българите. Но като видя онези политици идиоти които се редят с евтините карамфили пред паметника му...! Точно срещу такива се е борил човека. А те се прилепят за него и не питат никой там ли им е мястото....
  • 12
    Ку
    Кунчев
    5 -2
    10:41, 12 фев 2020
    Мандраджиите са побеснели.
Последни новини