От х:

Днес в x:

Световни еврейски организации благодарят на българските власти за отмяната на Луковмарш

Световният еврейски конгрес се присъединява към своя филиал, Организацията на евреите в България – "Шалом", и поздравява българските власти, по-специално кмета на София Йорданка Фандъкова и главния прокурор Иван Гешев, за тяхната решителна и принципна позиция срещу екстремистите, които отново се опитаха да почетат отровното наследство на генерал Христо Луков, лидер на фашисткия Съюз на българските национални легиони до смъртта му през 1943 година, заяви организацията в съобщение, публикувано на нейния официален сайт.

Ежегодното шествие в памет на Луков и преди е било сборен пункт за радикалните националисти в България и в цяла Европа. Събитието също така помрачава дългата история на толерантност в България, пише в изявлението.

Световният еврейски конгрес изразява задоволство, че българското правителство и българското гражданско общество са изпратили недвусмислено послание, че антисемитизмът, расовата омраза и всички други форми на ксенофобия и нетолерантност нямат място в съвременна България. По този начин те са дали силен пример, който да бъде подражаван от други държави, изправени пред подобни предизвикателства, които нямат място в съвременна Европа.

Благодарим на българските власти, че отмениха ежегодното крайнодясно шествие в София в чест на генерала от Първата световна война и сътрудник на нацистите Христо Луков, пише Американският еврейски комитет в свое съобщение в "Туитър".

"Американският еврейски комитет ще продължи да подкрепя усилията за забрана със закон на шествието. Подобна омраза няма място в демократична България!", пише още организацията.

Посолството на Израел в България изразява искрената си признателност и благодарност към българските власти за успешните им усилия, които доведоха до отмяната на скандалния Луковмарш. В позиция на Посолството на Израел, разпространена до медиите днес, се казва, че това е от особено значение тази година, тъй като България отбелязва 80 години от спасяването на своите евреи по време на Втората световна война, едно от най-славните събития в българската история.

Посолството би искало да благодари преди всичко на правителството на Република България и особено на министъра на вътрешните работи, както и на министъра на външните работи, главния прокурор на България, както и на кмета на София, Държавната агенция "Национална сигурност", българската полиция и всички други правоприлагащи органи, които допринесоха за този успешен резултат.

Отмяната на Луковмарш наистина е израз на силните, непрекъснати и устойчиви български усилия за борба с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата, се казва в позицията. Тази вечер за пореден път стана ясно, че борбата с тези порочни явления наистина е основен приоритет за България. Действията на българските власти несъмнено ще отекнат и далеч извън границите на страната.

Срещу провеждането на т.нар. Луковмарш възразиха редица институции, сред които главният прокурор, МВнР, дипломатически представителства у нас, политически сили.

Ген. Христо Луков е български военен деец, завършил Военното училище в София през 1907 г., участник в Балканската война през 1912-13 г. и в Първата световна война. По информация на отдел "Справочна" на БТА, той е бил е министър на войната 1935-1938 г., както и ръководител на Съюза на българските национални легиони - 1942-43 г. Т.нар. Луковмарш започва през 2003 г. като малко, местно събитие с участието на 15 души. За първи път маршът не е проведен през 2020 г. след заповед на кмета Йорданка Фандъкова, потвърдена и от Върховния административен съд. Следващите две години – през 2021 г. и през 2022 г., шествието в памет на ген. Христо Луков е прекратено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова поради несъгласуване със Столичната община. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини