От х:

Днес в x:

Голям астероид, който може да унищожи човечеството, се приближава към Земята в следващите часове

За първи път от четири века насам големия астероид 2005 YY128 ще се приближи близо до Земята. Въпреки че не представлява пряка заплаха за планетата, астероидът се смята за потенциално опасен поради своите характеристики – размерът на астероида теоретично би му позволил да унищожи човечеството в случай на сблъсък с нашата планета. Максималното сближаване на разстояние 4,5 милиона км ще се осъществи на 16 февруари в 03:46 ч. българско време. Това разстояние обаче е около 12 пъти по-голямо от разстоянието от Земята до Луната, така че вероятно няма от какво да се страхуваме.

Астероидът 2005 YY128 е открит през 2005 г. от американската обсерватория Кит-Пик. През последните 17 години учените определиха орбитата му доста точно. Въпреки това размерът му все още не е надеждно оценен. Според учените диаметърът на небесното тяло е между 580 м и 1,3 км. Поради тази причина той се класифицира като потенциално опасен астероид (PHA) – такива етикети се поставят на космически обекти с диаметър от 140 метра, чиито орбити се движат на разстояние 0,05 астрономически единици от Земята. Пълна астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето – около 150 милиона км. С други думи, потенциално опасни са телата с орбити на 7,4 милиона или по-малко километра от Земята.

Според Space.com, позовавайки се на данни на учените, най-големите близки до Земята астероиди с диаметър над 1 километър са потенциално способни да предизвикат катастрофални промени в случай на сблъсък със Земята, способни да унищожат човешката цивилизация и дори да доведат до пълното изчезване на видовете. По-малките обекти с диаметър от 140 метра до 1 километър могат да предизвикат регионални катастрофи до опустошаването на цели континенти, което може да доведе до смъртта на стотици милиони, ако не и на милиарди хора. Въпреки това разстоянието до 2005 YY128 позволява да не се страхуваме от подобен изход.

Забележително е, че конвергенцията през 2005 г. YY128 се случи почти на годишнината от Челябинския метеорит, който беше размер само около 20 м, но дори и неговата експлозия е успя да счупи хиляди прозорци в Челябинск и рани много хора. Инцидентът привлича вниманието към обектите, намиращи се в близост до Земята – всъщност Челябинският метеорит е останал незабелязан, докато не се е взривил.

Няколко години след инцидента, при който само по случайност не загива никой, НАСА открива специална агенция, посветена на планетарната защита (Planetary Defence Coordination Office), в която учени от цял свят се включват в проекта за защита на Земята.

В резултат на това учените получават своевременно все повече информация за близките до Земята обекти. Неотдавна обаче астроном откри небесно тяло само няколко часа преди то да удари Европа край бреговете на Франция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини