От х:

Днес в x:

В с.Димитровче зарязаха лозята, оркестър "Канарите" дари за пострадалите в Турция

    По това време на годината традицията повелява да се зарежат лозята за берекет. В свиленградското село Димитровче февруари е сред най-чаканите месеци заради празника Зарезан.

    Днес хора от близо и далеч се събраха в малкото селце на около 20 километра от пограничната бразда с Турция, за да го отбележат. Тук се отглеждат някои от най-хубавите сортове грозде у нас. Трите малки винарни правят пенливо бутиково вино. Мака и вече не толкова многолюдно, в селото се пазят традициите на лозаро-винарството от стари времена. Наследниците са с амбиция отново да популяризират занаята и дори да превърнат населеното си място в дестинация за винен туризъм.

    И тази година преди зарязването в Димитровче са избрали Бея, който отговаря за подготовката на празника. Изборът става на събиране, в което хората наливат  чашите с вино, правят баница и на който се падне паричката от нея, той поема ръководството.

    След ритуала по зарязването празникът започва в същината си. На улицата се извиват хора, а любителите на гроздовия елексир могат да пробват от местната реколта направо от винарната на открито.

    Тази година на празника на Димитровче гостува популярният оркестър „Канарите“. Музикантите дариха хонорара си в помощ на нуждаещите се в разрушените от земетресенията в началота на тази седмица райони в Турция. Според  Атанас и  Надя Стоеви от оркестъра, ако не се действа реално, това, че си повтаряме, че трябва да станем по-добри, би останал само клиширан израз.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини