От х:

Днес в x:

Щатски съд призна българин за виновен за участието му в група за разпространение на порнография с деца

Българин е признат за виновен по дело за участие в престъпна група за създаване, популяризиране и разпространение на снимки и видеоклипове с порнографско съдържание, в които са използвани деца, от съда в щата Флорида. Присъдата му е постановена от 12-членно федерално жури.

Предстои през април съдия от Федералния окръжен съд да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години лишаване от свобода, съобщиха от българската прокуратура.

49-годишният мъж е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура . По искане на американските власти българинът бе екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още пет лица.

В хода на наказателния процес, на 19 януари 2023, във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от Националната следствена служба Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС.

Българският гражданин е признат за виновен по две обвинения – за участие в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение. Според доказателствата, представени в процеса, той е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица. Членовете на базирания в САЩ интернет бизнес примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като „детски модели“.

На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа. 

Абонати и потребители на уебсайтовете са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но  се предлагал и платен абонамент. В резултат били генерирани приходи от близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на българина са преведени 434 000 долара. За легализирането на финансовите средства участниците в престъпната група са регистрирали фиктивна компания за търговия с бижута. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини