От х:

Днес в x:

Свещеникът Димитър Евтимов публикува първото по рода си изследване за църквите и параклисите в Хасковска духовна околия

    Първото по рода си изследване за църкви и параклиси на хасковска духовна околия вече е факт. Данните събра в научен труд след няколко години работа свещеникът от храм „Свети Димитър“ Димитър Евтимов.

    Изследователският труд „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“ беше представен днес пред историци, духовници, общественици и представителите на местната власт в препълнената зала „Хасково“.

    Книгата е издадена по Програма „Културни инициативи“ 2022 година на Община Хасково и с подкрепата на дарители.

    Проф.д.и.н. Отец Петър Гарена, който е рецензентът на изданието, представи изследването на свещеник Димитър Евтимов.

    В книгата са описани църквите и параклисите в Хасковска духовна околия, която обхваща общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Черноочене и Кирково. Общо изследваните и документирани енории са 82, храмовете – 85, параклисите – 84.

    Първоначално ръкописът е замислен като курсова работа, а след това прераства в дипломна работа на отец Димитър докато той е студент в катедра „История и археология“ в Пловдивския университет, където един от преподавателите му е именно отец Гарена.

    Идеята да се събере възможно най-пълната информация за съществувалите от миналото, съществуващите и днес и за такива, които се строят християнски духовни храмове тръгва през 2012 година, когато отец Димитър е преместен в катедралния храм на Хасковска духовна околия „Пресвета Богородица“. Тогава е назначен за секретар на архиерейското наместничество от Дядо Николай. Поставена му е задачата да уточни всички храмове в околията и кой свещеник къде служи.

    Така отчето получава достъп до богата църковна документация. „Започнах работа по документацията и когато видях колко е богата тя, реших, че сега е момента да започна да събирам и обобщавам информацията. Това е началото на идеята, а тя прерасна в години труд до появата на настоящия сборник“, разказва отец Димитър.

    Той обикаля десетки храмове във времето, намира на много места документи, които до този момент не са изследвани. По време на пътуванията си прави и снимки, които са публикувани в книгата. Други от фотографиите, публикувани в нея, са на Христо Тотев.

    За първия описан от отец Димитър храм „Св. Успение Богородично“ научаваме от книгата му, че на мястото на сегашната църква навремето е имало дървен параклис. Построен около 1815 година, за което свидетелства стара икона на Божията майка, пазена днес в Регионалния исторически музей. Според описаното от отчето, останало от паметта на старите хора, през лятото дъските на параклиса така изсъхвали, че се появявали цепнатини и през тях ставало течение, от което гаснели свещите. Наложило се миряните да слагат черги на стените на храма във вътрешността и така да се молят.

    Изследването на отец Димитър ще бъде разпространено и в училищата. „Идеята е да запознаем младите хора с бита и духа в нашата околия, да разберат каква е ролята на църквата и че тя никога не е била безучастна и е водила своята дейност за духовното укрепване на вярата“.

    Авторът получи приветствия за публикуването на труда си чрез поздравителен адреси от заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и областния управител на Хасково.

    Кметът на Хасково Станислав Дечев също поздрави отец Димитър за положените усилия да издири и събере всички данни за храмовете на територията на Хасковска околия на едно място и определи книгата като учебник за историческата ни памет. Той получи и първия автограф на книгата си от отец Димитър.

    „Слънчев лъч на добротата и човечността, проблеснал във време на тревоги, война и несигурност“, нарече изданието историкът д-р Красимира Узунова. Тя е категорична, че събраната информация от отец Димитър ще е много полезна и за историците, тъй като книгата има сериозен научен апарат.

    В презентацията на изданието участваха и две от трите деца на отец Димитър. Теодора и Михаил Евтимови очароваха публиката с изпълнения на народни песни. Те са част от състава на вокална група „Зора Зорничка“ с музикален ръководител и педагог Иванка Топузова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ua
      uao
      7 -4
      20:38, 17 яну 2023
      Най снимания кмет на община Хасково пак на снимката , няма отърване , от продуктово позициониране.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини