От х:

Днес в x:

Претърсвания и изземвания на адреси и автомобили на лица, свързани с "каналджийство"

Извършват се претърсвания и изземвания от адреси, както и автомобили за лица, които ги ползват и обитават и за които има данни, че са свързани с каналджийската дейност", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Под ръководството на прокуратурите в цялата страна днес служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Главна дирекция „Гранична полиция“, служители на СДВР, на Жандармерията, както и служители на ДАНС извършват претърсвания и изземвания на адреси и автомобили на лица, за които има данни, че са свързани с "каналджийска" дейност. 

Обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора от Турция, през България, Сърбия, Румъния и оттам за страни от Централна и Западна Европа. Проверяват се лица, за които има данни, че са организирали транспортирането на чужденците – лица, които са набирали шофьорите, които са транспортирали лица от точка А до точка Б. Проверяват се лица, за които има данни, че са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали мигрантите.

По думите ѝ обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора от Турция през България, Сърбия, Румъния и от там за страни от Централна и Западна Европа.

Проверяват се и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането на чужденците, тоест лицата, които са набирали шофьорите, които са транспортирали шофьорите от точка А до точка Б. Проверяват се и лица, за които има данни, че са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали мигрантите.

Сийка Милева поясни, че в момента правоохранителните органи имат добро взаимодействие.

"За изминалата година сме свидетели на рязко увеличение на миграционния натиск. Само за периода от 1 януари 2022 година до 31 декември се забелязва петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравнение с 2021 година", допълни Сийка Милева.

Тя уточни, че има и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната. "Това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се установяват и граждани на Мароко", добави Сийка Милева. По думите ѝ само за миналата година са образувани 1006 досъдебни производства.

"Внесените в съда обвинителни актове са 523, повдигнати са обвинения на общо 940 лица. Броят на осъдените лица за каналджийство е 590, като има едва 4 лица, които са получили оправдателни присъди за цялата отминала година", каза още Сийка Милева.

Във връзка с компанията Nexo Сийка Милева заяви, че все още се издирват двамата обвиняеми,които са обявени за международно издирване.

По думите ѝ предстои назначаването на множество експертизи, изпращане на молби за правна помощ до различни държави, заповеди за разследване, търси се съдействието и на различни чуждестранни служби и прокуратури.

Назначен е международен одит, който да провери дейността на Nexo през последните години.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини