От х:

Днес в x:

БСП няма да подкрепи предложения от "Продължаваме Промяната" проект на решение с националните цели

БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, заедно с това потвърждаваме нашата готовност да водим конструктивен диалог, който при определени условия би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Това каза Кристиан Вигенин, който представи решението на Изпълнителното бюро на партията по време на срещата с "Продължаваме Промяната".

"БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" се отзоваха на поканата на "Продължаваме Промяната" (ПП) за среща във връзка с втория мандат за съставяне на правителство и националните приоритети.

Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат общо 127 народни представители, които не са тук и не участват в разговорите. Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с "Продължаваме Промяната", което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат, коментира той. 

Вигенин посочи,  че споделят основните цели, които са набелязани в проекта, а именно развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост, намаляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образование. 

В текста на проекта обаче са залегнали предложения, по които нямаме съгласие. По тях не можем да правим компромиси и на този етап по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани, посочи Вигенин. 

Номинираният от "Продължаваме Промяната" за министър-председател Николай Денков коментира, че проблемите са най-вече в две посоки - едната е свързана най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а втората  е свързана с изборния процес. Имахме дискусия  и търсихме решения, това е вашето решение и ние го уважаваме. Така, както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране, посочи Денков. 

По-рано днес президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков. От ПП поканиха парламентарно представените партии на среща и внесоха в Народното събрание проект на решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане.

От "Продължаваме Промяната" предлагат всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели.  

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини