От х:

Днес в x:

Николай Денков: Целите, които сме поставили, са реалистични и обединяващи, очаквам ГЕРБ и ДПС да ги подкрепят

Подходът трябва да бъде реалистичен, знам, че целите, които сме поставили, са реалистични и обединяващи. Това коментира пред журналисти номинираният за министър-председател Николай Денков от „Продължаваме Промяната“ (ПП) относно внесения от ПП в парламента проект на решение с четири приоритетни национални цели.

Повече от час и половина продължи срещата на представителите на „Продължаваме Промяната“ и президента Румен Радев, който връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

„Продължаваме Промяната“ (ПП) внесе в парламента проект на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане. От подкрепата за това проекторешение в пленарна зала ще зависи дали ще върнат проучвателния мандат на президента Радев изпълнен. 

Академик Денков коментира, че очаква ГЕРБ и ДПС да подкрепят целите и дейностите.  Ако няма подкрепа за обединение около тези дейности, очевидно няма как да предлагаме и кабинет, коментира той.

Денков съобщи, че днес от 14:00 часа са поканили всички парламентарно представени партии за среща, на която да бъде обсъден текстът на проекторешението с националните цели. 

Той припомни, че досега текстът е бил обсъждан с три партийни формации – "Демократична България", "БСП за България" и „Български възход“. По думите му има текстове, по които може да се спори, но като се изключи „Възраждане“, "която очевидно има съвсем други представи за това как трябва да се развива България", очаква ГЕРБ и ДПС почти без изключение да подкрепят всяка една от тези цели и дейности.

Ако няма подкрепа за обединение около тези дейности, очевидно няма как да предлагаме кабинет, защото този кабинет трябва да работи за реализирането им, добави номинираният за министър-председател. 

На въпрос дали ще подпишат коалиционно споразумение, той отговори, че в момента ще е трудно да се работи за коалиционно споразумение.

Относно предложения от ПП проект на решение, Денков коментира, че той е изключително конкретен и освен самите дейности, има и срокове. Ако се гласува с мнозинство, има вече своята най-малко морална, а бих казал и политическа сила, добави той. Който след това се отметне от своята подкрепа, би понесъл политическа цена за това, каза номинираният за министър-председател.

Николай Денков каза още, че до момента не са обсъждали проектосъстав на кабинет с никоя политическа сила. Ако ние почнем да говорим за имена, то тогава разговорът ще се измести от това, което смятаме за най-важно – какво може да ни обедини, така че да работим заедно без да нарушаваме нашите ценности, заяви той. 

Относно разговора с президентския екип, Денков посочи, че той е бил изключително съдържателен, конструктивен и добронамерен. Смятам, че основата беше поставена с този проект на решение, който вече обявихме, който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме тази година като национални цели -  търсейки мнозинство в Народното събрание, добави той. По думите му до момента от ПП имат подкрепата на  109 народни представители.

Номинираният за министър-председател подчерта, че основните приоритети са четири и те са формулирани така, че да обединяват всички политически сили и гражданите. По думите на Денков първият приоритет е свързан с развитието на иновативна, високотехнологична икономика, вторият аспект е свързан с осигуряване на националната сигурност и правовата държава, третата част - с енергийната сигурност, четвъртата цел - с намаляване на неравенствата и достъпа до качествено образование и здравеопазване. 

Във всяка от тези цели имаме дейности, които са реалистични за 2023 г., но самите цели са дългосрочни и могат да бъдат надграждани с други дейности. Ако се види, че ще се сформира правителство, тогава тази програма може да бъде развивана и за следващи периоди, добави той. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини