От х:

Днес в x:

Честит имен ден на 1595 празнуващи в Хасковска община на Васильовден!

В първия ден на Новата година православната църква отбелязва деня на св. Василий Велики-църковен учител, християнски мислител, философ и писател.

Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев".

През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда "Шестоднев" на български език. Заради примерния си живот и висока ерудиция Висилий е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.
Именно на Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката.

Името на св.Василий и до днес е сред най-разпространените мъжки имена в България. Името Васил носят над 43 хил.българи, като то е на 10-о място в топ 20 на мъжките имена у нас. На днешния първи януари имат имен ден над 123 хил. българи. От тях в община Хасково празнуват имен ден 1595 души, в града имениците са 1324.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини