От х:

Днес в x:

Сурва, Днес е Васильовден!

Изображение 1 от 3

    На първи януари  празнуваме Васильовден.

    На този ден църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

    Василий  бил знаменит църковен учител, християнски мислител,философ и писател. Бил е епископ на град Кесария в провинция Кападокия.

    Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

    В народния календар денят се нарича  още Сурва. Има езически корени и бележи края на коледните празници, когато по стар обичай се прави третата кадена вечеря. Подготовката за празника започва още от старата година - 31 декември, когато се нарежда новогодишната трапеза. Тя трябва да е богата, препълнена с ястия, за да бъде богата и щастлива и предстоящата година.

    Домакинята по традиция прави и баница с късмети от дрянови пъпки, които се наричат за къщата, нивите, лозята, градините, и всички домашни животни. В обредната баница се слага и пара за благополучие и късмет на цялото семейство.

    Преди да се седне на трапезата, я прекаждат с тамян. Най-възрастният, стопанинът, разчупва погачата, наричайки парчетата: за дома, за Богородица и после останалите парчета раздава на всеки от семейството.

    Вярва се, че комуто се падне парчето с паричката, ще бъде здрав и щастлив за цялата следваща година. Старите хора вярвали, че ако дряновата пъпка „ цъфне” човекът ще е здрав и пъргав през годината.

    Най-красивият момент в празника е обичаят сурвакане. Веднага след полунощ, или около разсъмване тръгват сурвакари - момчета и в по-ново време и момичета до 13-14 години.  Сурвачките им са украсени с червени и бели вълнени конци, пуканки, ушав, кравайчета. През последните години традициите се завръщат и все повече хора заменят лъскавите китайски сурвачки, които бяха залели пазарите ни с автентични. Предпочитат сами да си извият дрянова пръчка за сурвачка и да направят украсата й.

    Сурвачките се правят от дрянови пръчки със здрави пъпки, за да е плодовита годината.

    Сурвакарите наричат докато удрят със сурвачките по гърбовете на близките си хора или на домакините, в чиято къща са. Те пожелават: Пълна къща с коприна, „Живо-здраво догодина, Догодина до амина!

    На 1 януари имен ден празнуват: Васил и Василка, Веселин, Веселина, Весела.

    Имениците днес в Хасковска община са 1683-ма.

    Честито!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини