От х:

Днес в x:

Празнуват имениците в последния ден на светия от годината

Днес е Стефановден, посветен е на един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Той е последният християнски празник за календарната година, а предците ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

Житието на светеца  разказва, че заради растящия брой на последователите на християнството, юдеите го оклеветили, че хули Бога и предизвикали той да бъде осъден. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: "Господи, не им зачитай този грях".

През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На днешния празник имен ден имат общо 2065 души в община Хасково, в областния град повод да почерпят имат 1684, носещи имената на светеца-Стефан или Стефка или производните от него: Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Стеван, Стивън, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин

Чаньо, Чанко, Чанка

Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, Венеция (поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец, на този ден могат да празнуват и тези имена или на Цветница),

Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо

Стоил, Стоилка, Стойчо

Заприн, Запрян, Заприна, Запринка, Запряна

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини