От х:

Днес в x:

Отвориха процедурата за изграждането на фотоволтаици за домакинствата

Процедурата за изграждането на фотоволтаици за домакинствата по Плана за възстановяване и устойчивост, е отворена за обществено обсъждане, съобщиха от Областния информационен център в Хасково.

По нея могат да кандидатстват само физически лица, собственици на еднофамилни жилища или на жилище в многофамилни сгради, което трябва обаче да е единствено за кандидата. Ще се финансира закупуването на оборудване за слънчеви инсталации за вода и фотоволтаични системи.

По едната от възможностите за отпускане на средства те ще са за изграждането на фотоволтаици за топла вода за битови нужди. Разходите, направени по нея ще се покриват на 100 %, но не повече от 1 960.83 лв. По втората финансова възможност ще са финансира изграждането на фотоволтаици и батерии за съхранение на електричеството с мощност до 10 киловата. В този случай, средствата, които ще бъдат отпуснати безвъзмездно са на 70 % от вложението, което е около 15 хил.лева.

Кандидатстването ще става само по една от двете схеми, те не могат да се комбинират, обясниха експертите.

Изискване за кандидатите е да бъдат представени фактури за ток за шест месеца назад от момента на подаване на документите или за съответните консумативи за отопление от тези от домакинства, които се топлят с неекологични източници, като въглища, например.

Има обаче и трета възможност, която домакинствата могат да използват и по нея ще успеят да покрият част от вече направените разходи за фотоволтаични системи. Тази схема ще се прилага, ако инсталациите са монтирани след 7 юни, тази година.

Макар процедурата да е все още на обществено обсъждане, засега няма поставено изискване за представяне на технически паспорт и документи за енергийно обследване на сградата, за която се кандидатства.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е близо 60 млн.лв. От тях 50 млн.лв. са от Европейския съюз, останалите са национално финансиране.‬‬

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини