От х:

Днес в x:

Две социални услуги, изградени по проект в Хасково минават на държавно финансиране от началото на годината

    Проектът за двете нови социални услуги, които община Хасково разви „Подай ръка на нашите деца“- за Дневния център за подкрепа на деца с увреждания между 3 и 18 години и техните семейства и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години приключва в началото на 2023 година. Той стартира през август 2019 година е бе реализиран с финансиране от близо 1,6 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейски съюз чрез Европейски социален фонд.

    От началото на новата година социалните услуги ще минат на държавно делегиране, обясни началникът на отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Община Хасково Златка Караджова. „Благодарение на този проект Община Хасково успя да обогати социалните услуги, които предлага. И в двете услуги бяха подбрани най-добрите специалисти, които да осигурят нужната подкрепа за уязвимите групи, за които са създадени. В процеса на работа специалистите бяха обучени, а целият екип търсеше индивидуален подход към потребителите на тези услуги. Сега в края на проекта можем да се похвалим с добри постигнати резултати. В навечерието на светлите празници искам да кажа, че чудесата се случват, когато сме всички заедно и когато искаме да постигаме добри неща “, отбеляза Златка Караджова.

    Управителят на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, където днес беше сложен символичния край на проекта, Невена Желязкова посочи, че по време на проекта през Центъра са преминали 76 деца, който са получили педагогическа, психологическа подкрепа, рехабилитация и подкрепа от трудотерапевти. Дневният център разполага и със служебен транспорт и е поел извозването на децата, чиито родители не са имали възможност да ги водят на занятията.

    Управителят на Преходното жилище Мирослав Янков припомни, че при тях услугата е 24-часова за деца лишени от родителска грижа или изведени от семействата си. През Центъра са преминали 11 момичетата и момчета. От тях 1 дете е реинтегрирано в семейна среда, 1 е пренастанено в Център за настаняване от семеен тип и 4 деца са се върнали в семейната си среда след навършване на пълнолетие. В момента в институцията са шестима души, но в утрешния ден един от потребителите напуска този свой дом, тъй като навършва пълнолетие и е изявил желания да се установи на друго място. По време на работата с младежите главната цел е те да се научат да бъдат самостоятелни и да се справят с ежедневните житейски трудности.

    За важността на дейността, която извършват и подкрепата и към децата и към техните семейства, разказа и един от най-младите хора в екипа на Невена Желязкова в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания-Али Али. За 25-годишния социален работник това е първата служба, след завършване на образованието. Споделя, че работата с деца е изключително отговорна, когато човек има желание го прави със сърце, всичко се получава и резултатите са много добри. „Децата усещат топлината, която ние им даваме и по свой начин също връщам много емоции“, сподели Али.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      Ха ха
      4 -8
      18:31, 20 дек 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
    • 2
      Хо
      Хо Хо Хо
      3 -5
      21:49, 20 дек 2022
      Тя пък какъв педагог е и откога?
    • 3
      АМ
      А ми да
      4 -3
      14:02, 21 дек 2022
      По-скоро това са така наречените педагози по бързата писта т.е. хем мед. сестра , хем продавач на памперси, хем педагог! Шопен е казал: " Когато един човек е много неща, обикновено не е нито едно от тях "! А вие си давайте палците надолу! Това са и ваши пари от данъците ви! Дъно!
    • 4
      Мн
      Многознайковци
      4 -1
      17:08, 21 дек 2022
      Обикновено назначеният по такива места персонал е високо квалифициран, тоест със съответното образование.
      Лошото е, когато нямаш горепосоченото, като "хасковските професори" например.
    • 5
      Къ
      Къпина Петкова
      2 -1
      20:02, 21 дек 2022
      И аз съм една от висококвалифицираните и ми личи отдалеко!
    • 6
      Въ
      Върбинка Джинджифилова
      2 -1
      21:17, 21 дек 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини