От х:

Днес в x:

Кампания набира средства за барокамера в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания

    Кампания за набиране на средства за закупуването на хипербарна барокамера върви в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково. Необходими са около 37 хил.лева. Начинанието на Центъра се подпомага от Национална фондация“Св. Никола“ София. Най-близкото място, където хасковлии могат в момента да използват терапията с хепербарна оксидация в барокамера са Стара Загора и Пловдив. Това стана ясно при представянето на двете нови социални услуги , които община Хасково развива по проект „Подай ръка на нашите деца“ за Дневния център за подкрепа на деца с увреждания между 3 и 18 години и техните семейства и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години.

    Партньори по проекта на община Хасково, който е на стойност близо 1,7 млн. лв., осигурени ОП „Развитие на човешките ресурси“, са РД по Социално подпомагане в Хасково с отдел „Закрила на детето“, Общностният център и центърът за обществена подкрепа. Проектът се реализира от 1 август 2019 година. Той ще завърши в януари 2023 г. След този период ще мине на държавно делегиране, обясни началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" в местната администрация Златка Караджова.

    От 2020 година до момента през Дневния център професионална екипна помощ са получили 75 деца с различна степен на увреждане със синдроми, поведенчески особености, разстройство в развитието и в речта. Като повечето от тях са момчета, посочи управителят на Центъра Невена Желязкова. В момента с екипа й от рехабилитатори, логопеди, педагози, психолози и трудотерапевти са в помощ на 43 деца и техните семейства. За всеки от потребителите на услугата се съставя индивидуален план за работа, който се съгласува с родителя или наставника му, поясни Невена Желязкова.

    Не по лека е задачата и отговорността на екипа на Мирослав Янков, който отскоро е управител на Преходно жилище за деца от 15 до 18 години. В него се грижат в момента за пет деца. Някои от тях са без родители, други са настанени, защото няма кой да се грижи за тях в семейството. До пролетта на тази година в този дом са живели 10 деца, но петте от тях са достигнали до 18- годишна възраст и са поели живата си си сами. В Преходното жилище домуващите могат да останат до 20-ата си годишнина, но само ако продължат да учат и след завършване на средното си образование, обясни управителят на жилището.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини