От х:

Днес в x:

Водна стихия заля Кюстендилско

© снимка: Дарик - Кюстендил, Влади Владимиров

Заради проливния дъжд от последните два дни река Бистрица преля и прекъсна пътя от Кюстендил към Граничния контролно-пропускателен пункт „Гюешево". Митнически служители предупреждават влизащите в страната, че могат да използват обиколните маршрути през граничните пунктове Станке Лисичково и Златарево. От сутринта на критичния участък действат аварийно-спасителен екипи на Гражданска защита - Кюстендил, които работят по обезопасяване на опасните участъци в района на бедствието. Подкопаната пътна лента на главния път Кюстендил - Гюешево ще бъде разрушена с къртач, като това ще позволи да се поставят бетонни блокове, които да спрат рушенето и така да бъде спасено поне едното платно.

Река Бистрица отнесе пътя и моста на село Гърляно. Водата е отнесла и част от административната сграда на ВЕЦ-а в селото. В населеното място кран поставя бетонни колони, за да се регулира коритото на реката, с което да се осуетят по-тежки щети за пътя. Продължава укрепването на пътя, така че през него да могат да преминават леки автомобили.

Извикан е специалист минен сапьор, който да посочи решение как да се осигури място за реката, ако падне вече отнесената 1/3 от административната сграда на ВЕЦ - Гърляно. Съществува опасност, ако зданието падне да се образува бент и да се образува приливна вълна с голямо количество вода към Кюстендил.

От Гърляно река Бистрица продължава към село Соволяно, село Ябълково, минава близо до ромския квартал „Изток" в Кюстендил и продължава към река Струма.

Реката напълно разруши и затвори пътя и моста при село Николичевци, който през пролетта на тази година частично беше повреден от дъждовете. Изпратени са техника и специалисти при моста в селото, за да се търси решение за коритото на реката.

Критично е състоянието с дигата при село Ябълково. Специалисти преценяват дали тя ще издържи напора на водата.

Електрозахранването на селата от Гърляно в посока Гюешево, които от сутринта нямаха ток заради водната стихия, е възстановено, съобщиха от ЧЕЗ. В момента е спряно електрозахранването само в участъка на центъра на село Гърляно, където се извършват обезопасителните работи.

Един човек е останал откъснат от цивилизацията. Той е охранител на собственика на бившия минен комплекс. Мъжът обаче има храна и вода, няма опасност за живота му, каза началникът на „Гражданска защита" - Кюстендил инж. Цоне Григоров.

Взети са всички мерки за овладяване на бедствието - поставят се панели, за да спре движението на водата към Кюстендил. Надеждата на хората в района е да спре да вали дъжд.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини