От х:

Днес в x:

Искат да строят фотоволтаични централи на близо 2000 дка в Хасковско

Фирма иска да строи фотоволчатични централи край хасковските села Узунджово и Александрово на площ от над 1 771 дка. Това става ясно от докладна записка до Общинския съвет на Хасково, внесена от кмета Станислав Дечев. В нея се иска местните парламентаристи да дадат предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж до 5 години на „Неоват“ АД със седалище и адрес на управление в Димитровград върху общо 17 общински имота без търг или конкурс.

16 от имотите са край Узунджово, а само един е край Александорово, който е с площ от близо 70 дка в местността „Трите чуки“.
Намерението е фотоволтаичните електроцентрали да произвеждат годишно над 180 МWh чиста възобновяема енергия. Произведената от ФвЕц електроенергия ще бъде реализирана на пазара посредством двустранни договори за продажба на електроенергия с публични и/или частни субекти – предприятия, развиващи своята дейност в района на община Хасково и на свободния пазар на електрическа енергия.

Според справка в търговския регистър фирма „Неоват“ е регистрирана на 25 октомври 2022 г., капиталът й е 100 000 лева. В борда на директорите са трима души – Стефан Димитров Димитров, Мирослав Димитров Димитров и Димчо Стайков Георгиев. Тримата са свързани с торовия завод „Неохим“ в Димитровград.

Докладна записката ще бъде гласувана на предстоящото заседание на Общинския съвет в Хасково на 25 ноември. Посочено е, че при изграждане на фотоволтаичните централи край двете села ще има ползи за общината.

Ето какви ще са те:

„Значителни приходи от учредяването на право на строеж върху посочените общински имоти, както и постъпването на местни данъци и такси по повод учредяването на вещни права за изграждане на ФвЕЦ, тяхното финансиране и изграждане.
Увеличаване на енергийната самостоятелност на района.

Откриване и поддържане на нови работни места, които биха били стимул на много от местните жители да не напускат родното си място с цел по-добра професионална реализация.

С Инвестиционното намерение дружеството възнамерява да запази земеделското ползване на терените, като развива и допълнителна стопанска дейност като пчеларство, животновъдство и билкарство чрез запазване на тревните площи и на флората в рамките на имотите в техния естествен вид.

Чрез осъществяване на Инвестиционното намерение, Община Хасково ще подобри своята икономическа самостоятелност и ще реализира финансови постъпления от ползването на имотите. Не на последно място, конкурентната цена на електрическата енергия би довела до привличане на нови инвестиции в района и продължаване на процеса на развитие на същия“.

Припомняме, че друга фирма ще строи фотоволтаичен парк между селата Книжовник и Долно Войводино с площ от около 4 000 дка. Публикация може да видите тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ту
    Турчоляка
    41 -3
    11:51, 18 ное 2022
    Като поставят тези панели къде ще пасат животните пчелиъе от къде събират о прашват какво ще стане с еко системата?
    • Gf
      gfh
      28 -3
      14:52, 18 ное 2022
      Пълен леш, какво може да стане, тая плодородна земя да затрием и да си затворим тецовете ...
  • 2
    Не
    Непукиста
    9 -19
    12:00, 18 ное 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    За
    Запознат
    35 -2
    14:07, 18 ное 2022
    В случая Делян Добрев е човекът зад проекта.Кмета е безгласна буква. Иначе да ви кажа как се случват тези неща в нормалните държави и най- пресния ми проект в Гърция.
    Общината притежава Х декара площи подходящи за фотоцентрали. Обявява търг.
    Търгът може да е за възмездно придобиване на терена или за съвместна експлоатация.
    Например смята се у че на Община Хасково и трябват Х киловата мощност за нуждите на улично осветление , детски градини и т.н. Договаряш си количество и цена срещу терена , или участваш в печалбата и нетно се разплащаш с енергото.Вариантите са много стига общинската власт да иска да направи нещо добро и дългосрочно за хората , а не да вземе някакви мизерни пари и да се похарчат и край.
    Но с кмет с оня прякор не очаквам подобен подход.
    Ако някой е обърнал внимание в момента в района се продават десетки фотоволтаични централи с мощност малко под 30 кв на една и същ цена от 90 000 лв. Малка справка за собствениците в регистрите разкрива и нтересни неща за собствениците и ако има реална раздледваща журналистика а не коктейлна може да и злезе страхотно разследване.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини