От х:

Днес в x:

Блок си сложи електроцентрала на покрива

Софийски блок на 14 етажа и общо 117 имота в ж.к. "Христо Смирненски" е сред първите сгради в София с функционираща фотоволтаична централа, инсталирана на покрива, съобщи БНТ. Става дума за 120 поликристални модула, които от месец май тази година произвеждат електричество. Цялата мощност е 28 киловата и 200 вата.
"Фотоволтаичната централа дава достатъчно за консумацията на електроенергия, нужна за входа," разказва председателят на етажната собственост Антон Желев, един от основните инциатори и реализатори на идеята. Той споделя, че "дори остава нещо отгоре, за допълнителни разходи". 
През първите няколко години за поддръжката на съоръжението не се изисква нищо, пояснява Желев. Има и други предимства от инсталацията, за които разказва Желев. Живущите в блок 63 са поставили инсталацията върху пространството, което не могат да употребяват за друго. В същото време така те предпазват покрива си от директната слънчева светлина, с което съхраняват изолацията му. 
Идеята за слънчевата инсталация възниква още преди три години – през 2010 г. Хората обаче минават през дълъг бюрократичен път доакто я реализират на практика. Първо трябва да съберат подписи от всички в блока. Някои са ентусиазирани, но други се нуждаят от разяснения и убеждаване. 
Следват и 18 месеца в изготвяне и придвижване на документи: разрешително за строеж, има и загубени папки в общината, обикаляне из отделите на електроразпределителното дружество - за допълнително табло, за окончателен договор, договор като потребител, като производител, за абонатен номер. С тези неща се занимават Желев и домоуправителят Димитър Недковски. 
"Искахме да имаме зелено производство на енергия, а отсякохме една гора, за да правим хартия и копия, за да ги съгласуваме с различните отдели," споделя Антон Желев и сравнява процедурата със Западна Европа, където същото нещо отнема нищожно време. По думите му там малките фотоволтаични централи са на уведомителен режим. Чак след монтажа електроразпределителното дружество се уведомява, негови представители идват и сключват договор с хората от имота и инсталират електромер, който отчита постъпващата енергия.
"Аз съм 100 % убеден, че ако законодателно може да се направят тези малки централи да са на уведомителен режим, процедурата бъде опростена и има стабилно кредитиране от страна на държавата, много хора ще се възползват от това," смята Антон Желев.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини