От х:

Днес в x:

24 °C

Общинският съвет на Хасково даде „зелена светлина“ за фотоволтаичния парк край Книжовник

Изображение 1 от 3

  Позитивен сигнал дадоха общинските съветници на Хасково към инвеститорите, които имат намерение да изградят огромен фотоволтаичен парк на територията на общината.

  На заседанието си днес с 30 гласа “за“ местният парламент даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на „Енери БГ 1“ ЕООД в землищата на селата Книжовник и Долно Войводино. Едноличен собственик на капитала на дружеството е австрийското "Енери Дивелопмънт" ГмбХ.

  Осем от общинските съветници се въздържаха да дадат одобрение, нямаше нито един глас „против“, двама от съветниците не участваха в гласуването.

  Процесът на обсъждането не мина гладко. Основната критика на част от общинските съветници беше, че проектът не е минал обществен дебат и не е имало предварително разясняване за него сред хората от Книжовник и Долно Войводино.

  В последните дни хората отселата споделиха опасенията си, че изграждането на съоръженията в соларния парк ще са пагубни за околната среда, а от местната ловна дружинка на Книжовник са категорични, че няма да се съгласят с този проект, понеже част от него ще бъде реализиран върху ловните им полета. Затова в заседателната зала беше направено предложение докладната да бъде отложена за гласуване през септември, а през това време да се направят разяснителни срещи и обсъждания с хората от двете населени места. Това предложение не се прие.

  Намеренията са фотоволтаичната централа да бъде разположена върху обща площ от приблизително 4 000 декара. Предвижда се да се произвеждат над 560 милиона Wh чиста възобновяема енергия годишно, а  ще спестява изхвърлянето във въздуха на 670 хил. т. въглероден двуокис годишно. От тези параметри става ясно, че ако инвестицията бъде осъществена, на практика на територията на Хасковска община ще се появи една от най-големите фотоволтаични централи в Европейския съюз.

  Заради назрелия обществен дебат през последните дни по темата, с разяснения по плана в заседанието на ОбС се включи изпълнителният директор на „Енери БГ 1“ Никола Газдов, като изтъкна бъдещите ползи за общината и гражданите.

  Той сподели, че внимателно е следял коментарите в социалните мрежи и затова даде разяснения по някои от поставените въпроси в общественото пространство. Така например Газдов обясни, че практиката на "Енери Дивелопмънт" ГмбХ е проектите им да се реализират по места от проектни дружества, каквото се явява в случая „Енери БГ 1“, с което обясни и капитала от два лева на българското ЕООД.

  За да се получи възмездно право на строеж, трябва да бъде извършена промяна в предназначението на земите, върху които ще бъде разположен соларният парк и които а са публична общинска собстевност.  Заради появилите се коментари Никола Газдов категорично заяви, че в плановете на дружеството не влиза покупка на земята. „Не желаем да купуваме земя, това не виза в нашия интерес. Земята за нас е част от целия пъзел, който тепърва ще трябва да подредим.“, посочи Никола Газдов и съобщи, че след направените проучвания и анализи, инвеститорът е готов да плати за исканата площ за реализация на инвестицията сума с 3-4 пъти по-висока от стойността, която би била реализирана по пазарните цени за земеделска земя с подобни параметри.

  Фотоволтаиците ще бъдат изградени предимно върху пасища, а част от тях ще застъпят и ловните полета на дружинката от с. Книжовник. Това породи и доста дебати в залата. Стана ясно при изказванията обаче, че пасищата отдавна не се използвали по предназначение, а информацията е от кметицата на с Книжовник.

  В отговор на това Никола Газдов посочи, че екотемата е на дневен ред и при тях. Той обясни, че ще се работи с фотоволтаични панели от най-висок клас, съобразени със съвременните изисквания. Гарантира и че по никакъв начин няма да бъде увредена почвата, като дори заяви, че стопаните ще бъдат поканени, ако желаят, да пасат стадата си на територията на Централата.

  Сред предимствата на проекта посочи, че ще бъдат разкрити нови работни места. По предварителен план, с изграждането на проекта ще бъдат ангажирани над 400 служители, в продължение на 6 месеца. Ще бъдат наети и над 50 дългосрочни работници, като това ще са предимно местни хора.

  Наблегна и на това, че ще се работи с насоченост към развитието на дуалното образование и ще се реализират различни стажантски програми. Ще се подпомага и местния спорт.

  Никола Газдов обеща, че в най-скоро време ще се реализират срещи с хората от Книжовник и Долно Войводино, на които в подробности ще им бъдат разяснени параметрите на инвестицията, цялостната работа по нея и функционирането на централата впоследствие. Той подчерта, че това не е било направено до момента, тъй като в момента се прави една първата стъпка.

  На практика гласуваната днес докладна, внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, е предварително съгласие на местната власт в Хасково. С него се дава само сигнал към инвеститора за интерес към проекта, посочи Дечев.

  Следващата стъпка по тази тема е отстъпване правото на строеж, което също ще трябва да мине на гласуване в Общинския съвет.

  Ако това се случи обаче, ловците от с. Книжовник обявиха, че ще минат към гражданско неподчинение и ще блокират пътищата към Кърджали и Стамболово. 

  "Категорично сме против този проект. Не само заради това, че ще бъде унищожена околната среда, но и защото в земите, където ще бъдат разположени панелите, имаме изградени навес с детски кът, чешма. Имаме издигнат 30- метров кръст в м.Ямача, имаме и параклис. На част от площта е и новото гробище на селото, в което има вече около 70 души погребани. Тях ще трябва да ги разкопаем ли?", коментира председателят на ловната дружинка в Книжовник Николай Белев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (72)

  • 1
   По
   Порчо
   88 -13
   13:02, 28 авг 2020
   Депесарските и гробарските тулупи в действие!
   • Пр
    Продажници !!!
    78 -7
    13:40, 28 авг 2020
    Защо не беше включено предложение , в проекта Община Хасково да участва със земята , като съдружник на Енери.Така аз разбирам да защитаваш интереса на хората , които представляваш в местния парламент. Продажници ниедни !!!
   • Кн
    Книжовник
    51 -5
    16:08, 28 авг 2020
    Този на снимката дебеля и мазниния въобще хабер има ли си за какво гласува. Дпс до този ли опря вече няколко мандата ми се струва, че е общински съветник. Срам
    Какво еобразование има този с какво е допринесъл за обществото освен да позира за снимка
   • То
    Този от първа снимка
    24 -1
    16:54, 28 авг 2020
    Такси не кара ли какъв съвет ще даде
   • Вс
    Всеки съветник
    25 -1
    17:58, 28 авг 2020
    Всеки съветник избива парите вложени в предизборната кампания / купените гласове / и сега търгува с живота природата на народа.Ловците да духат.
   • Mm
    mm
    24 -2
    20:11, 28 авг 2020
    ... Били готови да платят 3-4 пъти по-голяма цена за право на строеж от цената на самата земя! Да са готови да платят, не означава, че ще платят. Цената на правото на строеж е винаги по-малка от цената на земята и освен това плащането се разсрочва за 15 години. На тази земя се променя статута – от земеделска, тази земя става със стопанско предназначение и за нея ще се дължи данък, ако не е общинска.
    Ако земята беше дадена „под наем“, общината би спечелила от наема значително по-големи суми. Сега ще получи подигравателно малки годишни вноски за изплащане на право на строеж за 15 години. А можеше да печели от наем значително повече.
   • Го
    Горския
    15 0
    05:54, 29 авг 2020
    Повече шопари в Общината
    По-малко свине в гората
  • 2
   Ен
   енергетик
   77 -7
   13:03, 28 авг 2020
   Яко ще се краде , като за последно. Да му мисли раята , която ще изкупува електроенергията на преференциални цени. Начукват го на избирателите , дано 90% дебили разберат какъв им влиза. Ха дано , ама надали.
   • Не
    Недоволен
    17 -22
    14:16, 28 авг 2020
    Кой ти каза че енергията ще се изкупува на префере... Виж коментара
   • Ча
    Чакай!
    42 -3
    14:40, 28 авг 2020
    Някои може и да смятат, че има свободен пазар, но на него се предлагат само тикви.
   • До
    До книжовния
    13 -25
    16:21, 28 авг 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Има европейски разпоредби задължителни за всички страни членки на ЕС. Енергията от възобновяеми източници се продава и изкупува на най-високи европейски цени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  • 3
   Ро
   Роко
   47 -5
   13:13, 28 авг 2020
   Дай пак догодина да увеличим цената на тока,хак да ни е и гащите ще ни вземат
  • 4
   Ге
   Генерала
   52 -4
   13:20, 28 авг 2020
   Мафия!!!
  • 5
   Ва
   Васко
   47 -3
   13:24, 28 авг 2020
   На човек с фамилия Газдов не бива да се вярва!
   • Ла
    Лагер
    26 -3
    16:13, 28 авг 2020
    Прав си Васко
    И аз изтръпнах като прочетох фамилията.
    Един от изродите от лагерите Ловеч, Белене
  • 6
   Би
   Бичможе
   49 -5
   13:35, 28 авг 2020
   Гласувате за тулупи а после мрънкате.
  • 7
   Странно , нищо не каза господина за бруталното насилие над жени и жестоката история на адв. Албена Белянова.
  • 8
   Ха
   Хаха
   44 -3
   13:45, 28 авг 2020
   Никола газдов е човек на Домусчиев и на Гроб...
  • 9
   Го
   Говедарят
   30 -2
   13:51, 28 авг 2020
   Като пусна говедата да пасат между редовете, няма ли да има загуби да му се не види?!?
  • 10
   Ги
   Гинеколог.
   42 -3
   13:52, 28 авг 2020
   А казват , че мъжете не раждат. Този на пъвият ред е в деветия месец с тризнаци.
  • 11
   Во
   волт
   47 -6
   13:59, 28 авг 2020
   Поредните хиляди декари обработваема земя стават курбан на алчността. Ще ядем ампери и киловати...
  • 12
   Ni
   Nikolai
   28 -3
   14:06, 28 авг 2020
   Тази работа няма да стане със сигурност. Нека да напреднат, ама после ще ядат к..а
  • 13
   Ма
   Маската
   38 -4
   14:10, 28 авг 2020
   Защо тези хора не носят маски на закрито обществено място? Такъв ли им е примера как НЕ спазват разпоредбите? Пак двойни стандарти!!! Вчера ирландски министър подаде оставка за неспазване на противоепидемичните мерки, а нашите управници ?! Изключително зле говори за членовете на общински съвет и неговото ръководство, както и за кмета на града ни! РЗИ да да се самосезира! Има достатъчно доказателства и снимков материал! Глобете ги!!!
  • 14
   Де
   Делянката
   50 -8
   14:17, 28 авг 2020
   Делянката Добрев пак ще пълни гушата и отгоре. Нямат наяждане гробари долни! Затвор за вас!
  • 15
   Ди
   Дим
   33 -3
   15:33, 28 авг 2020
   Само да попитам за фамилията "Газдов" - да не е потомък на бияча и убиеца от лагерите "Белене" и "Слънчев бряг " кай Ловеч ?
   • 12
    123
    27 -3
    16:20, 28 авг 2020
    Внук му е.
  • 16
   Гр
   градски
   34 -2
   16:26, 28 авг 2020
   Големи продажници се оказаха гробарите.Кметицата и тя с тях"не се ползват по предназначение" Селяни не чакайте а скачайте и блокирайте пътища .Отиде ви земята за 35г и после продажба.Ще го духате ако не се съберете и блокирате пътя за Маказа.На 4000 дк. пасища ще гледате крави и овци да се изхранвате ако знаете колко диви животинки и птици има на тази огромна площ които ще напуснат района като се загради.
  • 17
   Ев
   Евертъна
   17 -3
   16:35, 28 авг 2020
   Навсякъде е една и съща!
   И на държавно, и на местно ниво е в сила максимата "разделяй и владей".

   Наздраве от Лондон
   https://www.youtube.com/watch?v=KPKO0ZR-ums&list=RDMMKPKO0ZR-ums&start_radio=1
   --------------------------------------------
   Оня ден Бойко Борисов беше в Гърция. Заради газа.
   Знаете го.
   Не знаете обаче конспирацията!
   Ето я!
   На мястото на българския енергиен холдинг (БЕХ) като акционер в терминала за втечнен газ в Александропулис влезе Булгартрансгаз. Този терминал ще доставя газ от САЩ и Близкия Изток.
   Досега България само на думи участваше в неговото строителство, а сега става акционер с 20%
   Необявената причина за това толкова закъсняло решение е геополитическа: управлението на ГЕРБ да се подмаже на САЩ, понеже властта му се клати;

   Има и втора причина:

   Конспиративна! Истинска!

   Чрез смяната на БЕХ с "Булгартрансгаз" Москва ще изиграе Запада, понеже "влизането" е чрез кредит от руски структури и с обезпечение акциите в терминала.
   А "Булгартрансгаз" вече виси с 1.3 млрд. задължения към руснаците, което подсказва целта: газопреносната ни мрежа да стане собственост на Кремъл и неговите олигарси. Или поне със значително тяхно участие, за да се блокира пътя на конкурента - газа от Близкия Изток и САЩ.
   Същата е и целта с терминала и затова единия участник от българска страна беше подменен с друг - голям длъжник на руските кредитори.

   "Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно - предизвиква бунтове, революции, раздразнение." (Бойко Борисов)
   Сега вече се вижда, че посоката на географската карта наистина е завъртяна - но не на 180 градуса, а на 360 градуса, за да сочи пак натам, където си сочеше и преди.
   Въобще въпросът е за гледната точка на политиците ни:
   **** дали България е най на изток от Запада или обратното - България е най на запад от Изтока?

   Интересите на частните гръцки, западни, а и бъдещи руски акционери и купените политически лобита на Запад са едно, но държавните интереси на ЕС, САЩ и България са друго и съвсем различни
   В случая те съвпадат напълно.
   Мълчанието на редица чиновници от администрацията на ЕС и на САЩ за действително случващото се у нас е тревожен симптом за "дълбоката държава", чиято политика се измерва единствено с парите в личните джобове.
  • 18
   Хи
   Хисаря
   23 -1
   16:46, 28 авг 2020
   Този дрбелия е най големия чикиджия за никакъв к.р не става ,Но добре лиже задници😡
  • 19
   Ил
   Ил
   26 -1
   17:05, 28 авг 2020
   Кметицата на Книжовник откъде знае че вече земите не се използват за пасище, отново не проверена информация поне когато казват нещо да проверяват точно там има пасище и животни които е ползват дори от друго съседно село карат там животните си. Той много лесно да вземеш на хората пасищата и ловните участъци ,при положение че се построи централата каква ще е другата полза на хората ще бъде ли нещо направено за двете села никой нищо не казва ,а тези неща трябваше да бъдат упоменати ,Тихичко Тихичко...............
  • 20
   Ев
   Евертъна
   5 -7
   17:37, 28 авг 2020
   Хасковлии, днес мисля да се напия, а одеве бях във фитнеса.

   Знаете ли, живея вторият си живот, бях с глътнат език и се върнах на Земята.

   Кеф ми е, че съм себе си и в Лондон работя за една велика охранителна компания изградена от бивши английски ченгета!

   Когато се каже охрана в България са свикнали да разбират мутри и т.н. пребиващи с бухалки примерно.

   В Англия такова нещо няма, ние сме интелигентни, но има и пълни некадърници.

   Ето това пак съм аз:
   https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/118450803_10216613050669697_2892903345752877837_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=u9treSCOyKgAX-GZ5rU&_nc_ht=scontent-lht6-1.xx&oh=f15b21eb1cacce99bbde19b0f9706954&oe=5F6CBAFF

   Поздрав с Рамщайн!

   Чиърс
   https://www.youtube.com/watch?v=lV6x2Ctk6CI
  • 21
   Ив
   Иван
   21 -3
   17:45, 28 авг 2020
   Продадоха всичко ... вода, земя, въздух - само тук таме останаха хора, но и тях ще уморят!
  • 22
   Ев
   Евертъна
   2 -10
   17:54, 28 авг 2020
   Кеф ми е да пия! В последните две седмици изкарах... Виж коментара
   • Ев
    Евертъна
    4 -3
    17:57, 28 авг 2020
    Да се чете Дино Мерлин югославски популярен певец от босненски произход!
  • 23
   Ев
   Евертъна
   8 -2
   18:19, 28 авг 2020
   Със следващата песен поздравявам Кънчо Маймуната, да си върне базата Клокотница на ФК Хасково, ей така от себе си да го направи.

   И да поздрави онова димитровградско меше, което държи над аптечно Хотел и т.н. Цар Симеон, за който бачках охрана и не ми изплати една заплата мишката, не съм забравил!

   Там е сводническо заведение и бившият хасковски прокурор Иван Ванчев е "сгадал" в спалните и всички!

   Боклука Геврека е поставил камери навсякъде, но те не го знаеха!!!

   И искаше синът му да прогресира на тенис, но ми приказваше за Григор Димитров, че видете ли имало едно по-добро от синът му!!!

   Да е жив и здрав и синът му, но Гришо е най-големият БЪЛГАРСКИ ТЕНИСИСТ, защото помня в зала Спартак е тренирал пред мен с баща си в хандбалната зала, а покрива течеше отгоре, а ние чакахме да свършат тренировката, за да започнем да играем футбол!

   И помнете баща ми е един от най-великите художници в Хасково!

   Наздраве от Лондон
   https://www.youtube.com/watch?v=uw0Zuay4N4Y
   • Ев
    Евертъна
    4 -2
    18:23, 28 авг 2020
    Да се чете "видите ли", пия уиски от Тенеси и то сериозно!
  • 24
   Ев
   Евертъна
   7 -2
   18:40, 28 авг 2020
   И да продължа, в Хасково са свикнали да завиждат на всичко хубаво!

   Помни, ти и след Ковид-19, ще се изправиш!

   Защото не те познавам лично, но един ден, ще се запознаем лично и моята майка бе учителка от старото Авто (до школата, една от основателките) .....

   Изчезнах в чужбина, за да се докажа сред целият свят, Григоре!

   И се реализирах и правя това, което искам, да посещавам мачове на любимият си ЕВЕРТЪН, и да посещавам концерти на любимата си банда Айрън Мейдън!

   Прави и ти същото, защото България, ще се оправи, когато БЕЗСКРУПУЛНИТЕ ХОРА, като нас се завърнат и не робуват на РУСИЯ, и не участват в схеми Путински, каквито правят всички от 1989-та досега ....

   Винаги Григор Димитров съм се гордял с теб и съм казвал на англичаните, че съм роден в Хасково, а ти си спечелил УИМБЪЛДЪН, за юношите им!!!

   А Лондон, ти е любимият град в света!!!

   Наздраве и АЙРЪН МЕЙДЪН за ГРИГОР ДИМИТРОВ, ето ме и със автобиографиите на вокала на Мейдън, БРУС ДИКИНСЪН:
   https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/117645864_10216526562547548_5686481567761964374_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Lbw7wabrCqUAX_BUGa5&_nc_oc=AQlhqWn_dx-ZvzMIEgP0zqa_ikxg2E79d6AqbqkU5I4PFH6nW-N6VLBzrrqvsY1MJoE&_nc_ht=scontent-lht6-1.xx&tp=7&oh=70c51f238f431d311f9da6610d02397b&oe=5F6F5285

   Чиърс от Лондон

   https://www.youtube.com/watch?v=b708rEG7spI&t=3s
  • 25
   Ев
   Евертъна
   3 -2
   18:57, 28 авг 2020
   Едно нещо не могат да проумеят англичаните, при какви условия е тренирал Григор Димитров в Хасково, а и всички спортисти било то борци, щангисти, джудисти, боксьори и т.н.

   Но ХАСКОВСКАТА ШКОЛА е една от най-добрите в света!

   Аз милея, за този град!

   Едно време, където е днес Богородица, трябваше да е СЪРЦЕТО на Ямача, та там, като дете съм прескачал ЛЪВСКИ СКОК си играехме, ние учениците от училище Христо Смирненски.

   Доказвахме се измежду нас, че сме Васил Левски и трябва да прескочим горе на Паметника "трапа", сега ако ме накарат едва ли ще го направя .....

   Тогава бях дете и правех МЪЖКИ ШПАГАТ без проблем!!!

   Чиърс от Лондон

   Името на следващата Айрън Мейдънска песен е ДЕВИЗА, в живота ми:

   "БЪДИ БЪРЗ, ИЛИ МЪРТЪВ"

   https://www.youtube.com/watch?v=CTt1vk9nM9c
  • 26
   Ев
   Евертъна
   4 -2
   19:01, 28 авг 2020
   Туптящото сърце ....
  • 27
   Ев
   Евертъна
   3 -6
   19:26, 28 авг 2020
   Нещо от протестите, за да видите платените РУСКИ КУРВИ, Валентин Караджов, който ви изпочупи колите в Хасково и задържаният хасковлия, но изгледайте платената руска помия Валентин Караджов, в Пловдив!

   Чиърс

   https://www.youtube.com/watch?v=7x4EV_9LlsI&feature=youtu.be
  • 28
   Ев
   Евертъна
   1 -4
   19:33, 28 авг 2020
   Да попитам нещо?

   Валентин Караджов изплати ли ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, на собствениците, на изпочупените коли, в град Хасково?

   Ей тоя е парче тъпо сега е в Пловдив, работещ в Пицария и нает, за да ПРОТЕСТИРА!

   От квартал Орфей, Наркоман!

   Та такива са ви и протестите СЪВЕТСКИ!

   Чиърс от Лондон
   https://www.youtube.com/watch?v=7x4EV_9LlsI&feature=youtu.be
  • 29
   Ев
   Евертъна
   1 -7
   19:41, 28 авг 2020
   Момчета, само левски софия и хасково! Поздрав от... Виж коментара
  • 30
   Ев
   Евертъна
   0 -4
   22:04, 28 авг 2020
   Предлагам анелия, за общински съветник! Чиърс от... Виж коментара
  • 31
   Ев
   Евертъна
   4 -4
   22:10, 28 авг 2020
   На следващите избори, ще се кандитирам, за кмет на Хасково, с подписите на ромите от в квартал възраждане!

   Това е моят квартал и република!

   Циганите ме познават, аз съм син на иван шикеров!

   Всички турци и роми, са с мен!

   Наздраве от лондон
   https://www.youtube.com/watch?v=eYft44ZQmGs
  • 32
   Кр
   Кръшков
   16 0
   01:16, 29 авг 2020
   Кръшков и той вдигнал ръката :/ Дей*а до онзи ден плюеше по гроб...
  • 33
   Ив
   Иван
   17 0
   01:29, 29 авг 2020
   Хора да се организираме за протест във село Книжовник
  • 34
   Ме
   Местен
   12 -1
   01:30, 29 авг 2020
   Става страшно ако не се заемем.
  • 35
   Ев
   Евертъна
   1 -3
   03:12, 29 авг 2020
   Служа на България!

   Уволнил съм се от Българската армия, през 1996-та година!

   С двойно гражданство съм - Българско и Британско!

   Поздрав с МЕТАЛИКА и Единствен ....

   Чиърс
   https://www.youtube.com/watch?v=uab2rpU5UQQ
  • 36
  • 37
   Ев
   Евертъна
   0 -3
   03:48, 29 авг 2020
   За разбирачите една снимка от сектора на България, насред Уембли:
   https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/69815931_10213982681112102_9214664312784683008_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=kGhvZBsPxXcAX_SmUqk&_nc_ht=scontent-lht6-1.xx&oh=afccb44fa4e53e92671f5c1469db06b5&oe=5F708762

   Аз съм и Британски гражданин и никога няма да служа на Раша, мащехата наша!

   Поздравявам ви с Цеца!

   Чиърс
   https://www.youtube.com/watch?v=ny_Id25jMCI
  • 38
   Ев
   Евертъна
   3 -4
   04:01, 29 авг 2020
   Миналата година ми беше една от най-трудните в живота!

   Направих си операция от херния, не е проблема в това, бил съм със счупен нос, ръка, глътнат език и със счупено чене .....

   ....хранел съм се от сламка в продължение на 30 дни, а майка ми в Хасково ми готвеше супички ....

   Проблема е в това, че се подложих на тази операция сам и ако нямах придружител нямаше да ме оперират!

   И ми казаха Българските доктори са ценени в чужбина, в болницата бях опериран БЕЗПЛАТНО от мюсюлманин, каза ми всичко!

   Ако бях е направил в Хасково операцията щяха да ми съдерат кожата, аз е направих БЕЗПЛАТНО, в Лондон .....

   Искам да живея, като бял човек и след 13-сет години тук, не съм забравил и корените си хасковски!!!

   Поздравявам ви с "Пиле" на Цеца Арканович!

   Чиърс и Наздраве

   https://www.youtube.com/watch?v=XkCTCcNLae8
   • Ев
    Евертъна
    1 -4
    04:12, 29 авг 2020
    За да те оперират в Лондон, трябва да имаш придружител!

    Една полякиня и англичанин ми бяха придружителите!

    Обадих се на Бончев, не беше на разположение и сам продължих ....

    Преди да ме оперират оставих номера си за контакт, на най-близкият човек, който ми остана, а той е брат ми Стефан Шикеров - Доктор на Науките и станал градски шампион за мъже в Хасково на шахмат!

    Гордеем се и двамата с фамилията на баща ни, художника Иван Шикеров, аз съм Светослав!

    Наздраве
    https://www.youtube.com/watch?v=0RsU77ah3Q8
  • 39
   Ев
   Евертъна
   0 -3
   04:23, 29 авг 2020
   Ето това сме ние с брат ми, в заведението "Слънчев бряг", в Лондон и днес имаме среща там, за да се напиеме!!!!

   https://scontent-lhr8-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/p720x720/69264916_10213898118438088_2337108751925903360_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=8-F36hmM06EAX9xHjZH&_nc_ht=scontent-lhr8-1.xx&tp=6&oh=23a8779612a9e32836e8e11d2052006a&oe=5F7113EA

   Поздрав с Дино Мерлин от Лондон .....

   ЧИЪРС
   https://www.youtube.com/watch?v=Q23rBi-ticg
  • 40
   Ем
   ЕМИ
   15 0
   04:25, 29 авг 2020
   Като няма от къде да се краде, намират начин как да се краде. Сигурно хората от тези села ням да плащат ток в продължение на 35 години, нали господа общински съветници. Толкова сте продажни, че изобщо никой нищо не го интересува. Интересувате се от тези хора когато идва време за гласовете им, обещавате какво ли не. Всички некадърници на града са в общинския съвет, един от друг сте по зле и не компетентни мислите всички как гушите да Ви се напълнят като патиците и нямате наяждане, патиците поне се наяждат.
  • 41
   Ев
   Евертъна
   3 -4
   06:45, 29 авг 2020
   Сега ше ви издам една ТАЙНА!

   Първите хора посетили и завладели Англия са ТРАКИЙЦИТЕ .....

   После започнахме да се биеме с Викингите, мен ме наръгаха в БИТКА с тях, аз вярвам в моя си Бог, затова наебах шведа в сегашният си живот, който ме върна в Лондон, за да продължа ПОХОДА СИ!

   Валхала не е наш БОГ!

   ТАНГРА ОБИЧАМ ТЕ!

   Едно време Ла Манша представляваше път, преди да бъде залят от водата .....

   Чиърс

   Аз управлявам СВЕТА, тук съм и ме има!

   Главата Тракийска Горе

   https://www.youtube.com/watch?v=w0VEpPWFJRw&list=RDw0VEpPWFJRw&start_radio=1
  • 42
   Ев
   Евертъна
   2 -4
   06:54, 29 авг 2020
   Поздрав за всички НАРКОМАНИ от Орфей и Бадема!

   Вие сте загубеняци, че употребявате този "бял прашец", но следващата песен е за вас!

   Все едно, аз да откажа АЛКОХОЛА!

   Чиърс от Лондон

   https://www.youtube.com/watch?v=JPYP87K2OiE&list=RDw0VEpPWFJRw&index=2
  • 43
   Ев
   Евертъна
   3 -7
   07:06, 29 авг 2020
   Когато аз се появя, не искам да съм ПИОНКА, в този... Виж коментара
   • Ев
    Евертъна
    1 -4
    07:07, 29 авг 2020
    Да се чете "с моето"!
  • 44
   По
   Порчо
   7 -2
   10:11, 29 авг 2020
   Евертън, хич да не ти пука! Само си пий хапчетата редовно!
  • 45
   Пу
   ПУРЧО
   7 -1
   10:45, 29 авг 2020
   Май няма с кой да си пие питието или хапчетата или квото е
  • 46
   11
   11111
   11 0
   11:45, 29 авг 2020
   село Книжовник като остане с малко жители може и него да го продадем...за всичко сме помислили...село без пасбища не е село...била общинска земя...общината да не е частен клуб...фирмата с капитал 2 лева...ловджиите от Книжовник...няма ли и зоовъди...тази кметица защо не я уволните...пасбищата не се ползвали...4000 дка....я да я изкарате да пасе там...ще станете енергиен концлагер...в средата селото и около вас мрежи и стъкло...не може Хасково да решава за Книжовник едно от големите ни села...за демокрацията се бориш всеки ден ...новите болшевики ви правят енергиен колхоз но за разлика от стария няма да имате и земя...мислете и действайте...
   • 11
    11111
    3 0
    12:54, 30 авг 2020
    влиянието на фотоволтаиците върху микроклимата...нощната температура през лятото е с 2 до 5 градуса по висока където има такива съоръжения...другаде по света използват пасбища но панелите са на по високо за да пасът животните под тях...искат пасищата защото температурата е по ниска от скалисти райони и фотоволтаиците работят по ефективно...
  • 47
   До
   До Евъртъна
   5 -2
   13:29, 29 авг 2020
   Добре, че си ти да ни разведряваш малко обстановката! Чиърз!
  • 48
   С/
   С/т Дечев
   4 -1
   15:03, 29 авг 2020
   Абе като чета ми се набива мисълта че тоя еувертън е голям абдал
  • 49
   Хх
   Ххх
   4 0
   19:56, 29 авг 2020
   Не знам какъв е но често говори с имена и факти...
  • 50
   Ул
   Улица Лом
   3 0
   16:39, 30 авг 2020
   Този е пълен Гей и лизач на задниците на ДПС пък от спорт хал хабер си няма .Всеки е играл футбол но той беше пълен резил в спорта,само има една голяма уста...
  • 51
   Кн
   Книжовник
   6 0
   16:51, 30 авг 2020
   До дебелия и мазния от ДПС.
   Вижда се колко си умен още от първата дума, която си писал. Няма нужда да събера умовете на цялото семейство.
   Хахаха бягай да лижеш задници на дпс лидерите, че стотинка не струваш.
   Заеби мен дали жаби съм ловил или друго

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини