От х:

Днес в x:

Западният печат коментира хода на войната в Украйна и падналата в Полша ракета

Основна тема на печата днес са съобщенията за ракета, ударила полска местност близо до границата с Украйна. "Файненшъл таймс" посочва, че според Полша "произведена в Русия ракета" е паднала близо до границата й с Украйна.  Вестникът цитира и изявлението на американския президент Джо Байдън, който посочи, че е "малко вероятно" ракетата, паднала в полско село и отнела живота на двама души, да е била изстреляна от Русия.

Изданието припомня, че Полша поиска спешна среща на НАТО, но и думите на Байдън, че трябва да се изчакат резултатите от разследването. Акцентира се и на изявлението му след извънредната среща с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Канада, Япония, Испания, Италия и Нидерландия, както и с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, в което той декларира "пълна подкрепа за Полша".

Байдън говори, след като на среднощна пресконференция полският президент Анджей Дуда и премиерът Матеуш Моравецки не потвърдиха версията, че ракетата е била изстреляна от Русия и избегнаха изявления, които могат да доведат до ескалация на напрежението с Москва, посочва "Файненшъл таймс".

"Нямаме твърди доказателства  кой е изстрелял ракетата", каза полският президент Анджей Дуда след спешно свиканото снощи заседание на полския кабинет. Той определи ракетния удар като "изолиран инцидент", пише британският вестник. Отбелязва и първата реакция на Киев.  - украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, побързаха да обвинят Русия за падналата в Полша ракета, макар че не представиха доказателства в полза на твърденията си, посочва "Файненшъл таймс".

Лидерите на няколко държави от НАТО в Централна и Източна Европа предупредиха, че ракетният удар може да ознаменува сериозна ескалация на конфликта, ако полското разследване докаже, че зад него стои Москва.

Двама служители на НАТО казаха пред "Файненшъл таймс", че ситуацията е предизвикала безпокойство, но не и паника в алианса.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава с помощта на съюзниците от НАТО ще "засили готовността на някои подразделения на полските въоръжени сили с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство", а украинският министър на отбраната Олексий Резников призова Запада да достави на страната му още системи за противовъздушна отбрана за защита срещу руските ракетни удари, посочва "Файненшъл таймс".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини