От х:

Днес в x:

Нинова пита главния прокурор за разследването на оградата по българо-турската граница

Днес отново изпращаме писмо до главния прокурор Гешев и го питаме какво става с разследването на оградата по българо-турската граница при очевидни факти за закононарушения, за платени суми, за неизправни съоръжения. Това заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на брифинг в кулоарите на парламента.

По думите й това не е ограда. Милиони потънаха там, ние твърдим - в корупционна схема, и докато няма носене на отговорност, докато няма възмездие, хората никога няма да имат чувство за справедливост в държавата, каза Нинова.

Тя посочи, че през 2017 г. парламентарната група на партията е подала сигнал относно изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение до главния прокурор Цацаров и до тогавашния председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Тогава направихме изслушване на вътрешния министър Пламен Узунов, посочи Нинова. По думите й е станало известно, че е била проведена поръчка за изграждане на съоръжение на границата, което трябва да е двуредова ограда, но по неясни причини се пристъпва към промяна на това задание и се построява едноредова. 

Един от изводите на тогавашния министър Узунов е, че значителна част от техническите средства на системата, сред които панорамни устройства и сензорни възли, не са в изправност и не могат да бъдат използвани в охраната на границата, съобщи Нинова. По думите й друго заключение е, че екип, изпратен да провери на място нещата, не може да установи съоръжението от какъв тип е – двуредова или едноредова ограда. Тогавашно съображение на министъра е било също, че няма сключен договор след изтичане на гаранционния срок за тези допълнителни видеонаблюдения, съоръжения. 

След този наш сигнал от 2017 г. нямаме конкретна информация какво се е случило, заяви Нинова. Тя уточни, че през 2020 г. са попитали Гешев как се движи делото и са получили отговор, че има образувано досъдебно производство.

За нас трябва да се свършат конкретни неща, каза Нинова и посочи, че това са драконовски закон за трафиканти и техни помагачи, както и контрол в изпълнението на този закон. 

Лидерът на левицата припомни, че по искане на „БСП за България“ днес служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев бе изслушан в пленарната зала във връзка с разстреляния полицай на българо-турската граница. Абсолютно безплодно изслушване, без конкретни решения и с прехвърляне на отговорности, допълни Нинова и изрази съболезнования на близките на загиналия полицай.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини