От х:

Днес в x:

Стипендии за медалисти от международни олимпиади в областта на науката, предлагат от МОН

Служебният министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов предлага проект на постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с постановление 298 на МС от 17 декември 2003 г. Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на образованието и науката, а също и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от 2023 г. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на 21 октомври тази година на националния форум "Училищата с иновации за бъдещето", организиран от Министерството на образованието и науката (МОН). Той обясни тогава, че предстои промяна в Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Тя ще позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии. В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. В същото време класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Затова не всички медалисти могат да получат стипендии, обясни на 21 октомври образователният министър.

Еднократно финансово подпомагане и стипендия се отпускат на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място на национален или на международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на изкуствата и науката, и отговарящ на изискванията за съответната възраст и категория.

В проекта на постановлението образователният министър отново съобщава, че класирането при международните олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Получаването на медал от подобен вид международни прояви е изключително голямо постижение и признание за способностите на учениците, поради което е необходимо да бъдат предприети действия тези ученици да бъдат включени в кръга на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Учениците, включени в отбори за участие в международни олимпиади в областта на науката, преминават през строга селекция. Трябва да бъдат класирани на призови места на националния кръг на олимпиадата, след което се провеждат контролни състезания. Класираните на първите места след сумиране на резултатите от националния кръг и контролните състезания образуват националния отбор в дадена област на науката.

Класирането на учениците на международни олимпиади в областта на науката се осъществява въз основа на техните индивидуални резултати. Медали се присъждат на най-високо класираните участници, като броят на присъдените златни, сребърни и бронзови медали е приблизително в съотношение 1:2:3.

При подобно класиране ученици, които са получили златен медал и са класирани сред най-добрите в света в съответната област на науката, съгласно условията и реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби към настоящия момент могат да не попаднат в първите три места по брой точки и да не получат стипендия, подчертава образователният министър.

Проф. Пенов пояснява, че с настоящия проект на постановление на Министерския съвет се предлага изменение и допълнение на разпоредбите на чл. 14, ал. 1 и чл. 16, ал. 1 от наредбата, че право на закрила да имат и учениците, спечелили златен, сребърен или бронзов медал на международна олимпиада, международен конкурс или състезание в областта на науката и отговарящи на изискванията за съответна възраст и категория.

Предложените изменения и допълнения на наредбата ще осигурят равнопоставеност и справедливо разпределение на средствата за еднократно финансово подпомагане и за стипендии на ученици от държавни, общински и частни училища, които са класирани за съответната календарна година по мярка, включена в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища, на място, свързано с получаване на златен, сребърен или бронзов медал от международна олимпиада, международен конкурс или състезание в областта на науката.

Получаването на медал от международни олимпиади, конкурси и състезания е високо отличие и признание за резултатите, постигнати от тези ученици и целта на предложения проект е да се създаде възможност и те, а не само учениците, получили призови места - първо, второ и трето, да получават еднократно финансово подпомагане и стипендии за постигнатите от тях високи резултати и за постиженията им в областта на науката на международно равнище.

Очакваните резултати от прилагането на предложените изменения са да се насърчи и стимулира развитието на учениците - медалисти в посочените международни формати и техните дарби в областта на науката.

Предвидено е предложените изменения и допълнения на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби да влязат в сила от 1 януари 2023 г., поради което размерът на средствата, необходими за изплащане на еднократно финансово подпомагане и на стипендии през 2022 г., не се променя.

На базата на информацията от проведените през 2022 г. международни олимпиади в областта на науката, които са включени в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2022 г., предвиждаме до 67 медалисти през 2023 г., имащи право на стипендия и на еднократно финансово подпомагане. Съгласно чл. 16, ал. 3 от наредбата правото на стипендия се придобива от началото на месеца, следващ месеца, през който се е състояло класирането или е спечелена награда, а стипендията се отпуска за 12 месеца в размер на 135 лв. месечно. През 2023 г. ще бъдат платени стипендии за месеците до декември 2023 г., включително, а средствата за останалите месеци ще бъдат изплатени през 2024 г., се пояснява в проекта на постановлението.

Остойностено при изброените условия, предложеното изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби ще увеличи необходимите средства за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане през 2023 г. с до 53 970 лв., в т.ч. 40 905 лв. за стипендии и 13 065 лв. за еднократно финансово подпомагане. Увеличението през следващите години ще бъде с до 121 605 лв., в т.ч. 67 635 лв. за доизплащане на стипендии от предходната година, 40 905 лв. за нови стипендии и 13 065 лв. за еднократно финансово подпомагане.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини