От х:

Днес в x:

Еврокомисар отхвърли идеята ЕС да финансира ограда по българско-турската граница

Mинистрите на вътрешните работи на Европейския съюз обсъдиха в четвъртък начини за ограничаване на незаконната имиграция и връщане на повече мигранти на фона на все по-големия брой пристигащи, последвал ниските нива по време на пандемията, предаде "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че са били съживени противоречиви идеи за гранични огради и центрове за търсещи убежище извън Европа.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българско-турската граница.

По думите ѝ "в бюджета на ЕС няма пари за това. Така че, ако харчим пари за стени и огради, няма да има пари за други неща".

Засилен миграционен натиск

Европейската гранична агенция "Фронтекс" съобщи за близо 330 хил. нови нелегални пристигания миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. Рязко покачване се наблюдава по маршрута през Западните Балкани.

"Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти", каза Илва Йохансон по време на срещата. "Имаме много малък процент връщания и мисля, че можем да постигнем значителен напредък по този въпрос", допълни тя.

Дания, Нидерландия и Латвия бяха сред страните, които призоваваха за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал. Те според ЕС не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от тези хора са били върнати миналата година, а според Европейската комисия недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още една пречка.

Министерската среща се проведе преди Европейския съвет на 9-10 февруари, който също ще разгледа въпроса с увеличаването на връщанията на мигранти в страните им, според проект на съвместно изявление, видян от "Ройтерс".

Стени и огради

Дания проведе разговори с Руанда за това африканската държава да приема молбите за убежище на кандидати от Източна Африка, а някои европейски страни призоваха за отделяне на средства за гранична ограда между България и Турция. И двете идеи бяха смятани доскоро за табу.

"Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, но като краен вариант ще го направим в сътрудничество между Дания и например Руанда", каза в четвъртък датският министър на имиграцията Коре Дюбвад.

Нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург заяви, че е отворен за европейско финансиране за гранични огради.

"Политико" отбелязва, че увеличаващият се брой на пристигащите е върнал взривоопасната тема за миграцията в дневния ред на ЕС, а някои лидери - като австрийския канцлер Карл Нехамер - публично призоваха ЕС да финансира ограда за 2 милиарда евро по границата на Турция с България, откъдето все повече мигранти преминават в ЕС.

Йохансон се противопостави на натиска от страни членки като Австрия да бъдат използвани еврофондове за изграждане на инфраструктура за граничен контрол.

За оградите тя повтори позицията на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен: "В бюджета на ЕС няма пари за това. Така че, ако харчим пари за стени и огради, няма да има пари за други неща."

Агенция АПА, цитирана от БТА, съобщава, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Виена за отпускането на европейски средства. Агенцията допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало "раздвижване по случая".

Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският вътрешен министър. "Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана", е заявил министърът, визирайки българско-турската граница. За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия "в различни аспекти", например за технически съоръжения, но и по въпроса, "отнасящ се за оградите".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини