От х:

Днес в x:

Австрия ще се застъпи пред ЕС България да получи 2 млн. евро за охраната на границата, заяви канцлерът Карл Нехамер

Няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница край Елхово.

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи помощ от 2 милиона евро, за да подсили охраната на границата с Турция. Това обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер по време на съвместен брифинг с президента Румен Радев в Елхово.

Радев и Нехамер имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни. Те огледаха от хеликоптер границата ни с Турция. 

Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер. Ние сме изключително благодарни за усилията, които българската държава полага за защитата на тази граница, добави той. Президентът Румен Радев изложи средствата, които са необходими, за да бъде усилена тази защита. Австрия подкрепя усилията на България и ние ще се застъпим за това тези 2 милиона евро, които са необходими, да бъдат предоставени, каза още Нехамер.

Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер провериха от въздуха състоянието на границата ни с Турция. След това двамата кацнаха в Елхово, където имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни. С военни хеликоптери двамата пристигнаха в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство. Това заяви президентът Румен Радев на брифинга.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки, каза Румен Радев. Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз, добави българският президент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бат Танас общественик
    3 -1
    15:11, 23 яну 2023
    На нашия алчен Мунчо Радев му се услади цялата власт и такива помощи от Брюксел му идват в дюшеш. На пролет пак избори и след тези избори пак Радев ще управлява , а раята ще му докара и президентска република.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини