От х:

Днес в x:

Втори ден продължават разговорите за наркотичните зависимости и ада за излизане от тях

Изображение 1 от 2

    Втори ден продължават срещите-разговори от първо лице за наркотичните зависимости, съобщиха от община Хасково. Ученици от хасковските училища разговарят с хора, които са преминали през ада на зависимостите и са успели да се избавят от него.

    Превантивните срещи са по инициатива на Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Днес в зала „Хасково“ гимназисти от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ разговаряха с представителите на терапевтична общност „Ново начало“. Те са Желяз, Данчо, Антон и Мартин – бивши зависими, успели да излязат от ада на зависимостите. Те разказаха на учениците от първо лице за своя горчив опит, за ужаса, през който са преминали и за трудното прекъсване на зависимостта от наркотиците.

    „Основата на една зависимост започва с погрешни вярвания и ценности. Началото на нашата зависимост започва в детските години. Тя е двулична и измамна като монета с две лица. От едната страна всичко е прекрасно, безгрижно, еуфорично. От другата страна е адът. Ледът е хлъзгав и тънък, а пропадането е болезнено. С времето зависимостта се засилва и прогресира. Този процес води до разруха, загуба и болка. Ние оставаме съвсем сами и губим всичко - здраве, психика, пари и семейство. Накрая стигаме дъното…“, казват от „Ново начало“.

    И разказват личните си истории за миналите зависимости и за кошмарното излизане от ада. А извън личния разказ, те говорят с учениците за последиците от употребата на наркотици, особено на синтетичните дроги. Зависимостта при тези субстанции може да се случи дори от няколко приема. А последствията са психози, психически разстройства, трайни изменения в кондицията, не рядко се случват усложнения дори при първия прием, предупреждават от терапевтичната общност.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини