От х:

Днес в x:

Как отместиха края на света с 10 години

Изображение 1 от 3

    Краят на света е винаги вълнуваща тема, особено ако някое пресказание го посочва сравнително скоро. Предсказанието на компютър от 1973 година (когато компютрите заемаха цяла сграда, а данните се въвеждаха с перфокарти от огромни екипи в със слециални облекла в защитени от външния свят огрони зали) изплува отново тези дни, както се е случвало при всяка предишна криза. Страшно е, и ето предсказанието скоро ще се сбъдне, а когато кризата отмине, вече не е интерсно каквото и предсказано - нека просто си живеем добре.

    Така предсказанието на компютъра на МИТ се появява периодично, появи се и тези дни, но с леко отместване на "крайния срок" - 2050 година, изглежда, за да не е демотивиращо скоро. Досега предсказанието е било за 2040 година. То е било коментирано в доста форуми, социални мрежи (в наши дни). Някои от коментарите в Quora (отпреди 4 и повече години) хвърлят светлина:

    "Трябва да дадеш някаква препратка към това, за което говориш. Различни луди предричат края на света от праисторически времена, днес виждаме повече от тях само благодарение на по-добрите комуникации и писмени записи.

    Никой компютър не е предсказал края на света през 2040 г., както и моят компютър не ми пише имейли. Някой е написал компютърна програма, която е пуснал на компютър, за която твърди, че предсказва края на света през 2040 г. Е, мога да напиша програма, която ще напише „Краят на света ще настъпи през 2040 г.“. Докато не разбера кой е бил, какви са способностите им както в програмирането, така и в симулацията и какви данни са вложили в програмата си, наистина няма начин да коментирам."

    Да, ако нямаше програмисти, нямаше да има "край на света". Но не само програмистите са замесени.

    А компютърът на МИТ в последните публикации се е сдобил със статус суперкомпютър. Нека да отбележим, че и в момента има компютри и суперкомпютри, които се използват за моделиране и те дават прогнози какво би станало при един или друг сценарий. Никога едно-единствено предсказание с такава желязна непоколебимост. Даже доста често четем, че учени предлагат нови параметри, които следва да бъдат включени в климатичните модели. Т.е. самите модели се усъвършенстват, не само компютрите. 

    В тази връзка е друг пост в Quora, който разбива самия модел от 1973 година, който е "направил предсказанието":

    "Как компютър на Масачузетския технологичен институт, използващ системата World3 през 1973 г., прогнозира, че краят на света ще бъде предизвикан от човечеството през 2040 г.?

    Не е изненадващо, предполагам?

    Моделът е относително опростен. Много прости модели - имам предвид прости, просто нямат способността да проявяват сложно поведение. Моделистите смятат, че правят нещо наистина сложно и дълбоко. Когато наистина не са го направили.

    Много от тези модели или ще се разпаднат до нищо, или ще изстрелят до максимална стойност. Предположенията на високо ниво, управляващи взаимодействията, вградени в модела, определят изхода на модела, преди наистина да му подадете някакви "живи" данни.

    Ако погледнете примерна графика на някои от изходните сигнали, можете да видите някои много грешни допускания в модела.

    • Ресурси. Ресурсите наистина ли са намалели с 80% от 1900 г. насам? Глупости. Разполагаме с повече ресурси от всякога и непрекъснато имаме способността да откриваме и подновяваме повече ресурси. Как се развива това в дългосрочен план? Ние наистина не знаем.
    • Храна на глава от населението. Правилно ли изглежда този сигнал? По дяволите, не.
    • Индустриална продукция на глава от населението. Това прилича ли ви на реалност? Не.

    Имам предвид, със сигурност има повече връзки там.

    Сякаш е някакъв патологичен израз на "манталитет на планиране", като някакъв академичен Госплан. Въпреки че е трудно да се видят елементите на диаграмите там, моделистът се е отдал на това, което понякога е познато в икономическата литература като "фаталната самонадеяност". Моделистът само си мисли, че знае кое е важно, и след това се претендира, че това е реалност. Тук моделистът е създал многобройни вътрешни параметри - съотношения на потоците между различните части на неговите модели. Те са параметри в бруто.

    И така, той има всички тези „обмислени“ взаимодействия с голяма картина:

    • Ресурсите се превръщат в промишлена продукция според някои междинни процеси.
    • Индустриалната продукция се превръща в храна, но създава замърсяване.
    • Храната на глава от населението увеличава населението с много голямо забавяне (което няма много смисъл)
    • Замърсяването намалява населението и храната на глава от населението.

    НО моделът е абсолютно доминиран от един параметър - "ресурси". Това е просто гигантска кофа с екзогенни „неща“, които неумолимо се разлагат с течение на времето. Защото моделът казва: "Това има смисъл за мен".

    Подобно на водата във водопровода - ако спрете водата от централния кран, в крайна сметка няма да тече никъде.

    По същия начин, ако намалите всичките си "ресурси" с предположението, че ресурсите, достъпни за обществото, ще намалеят с 80%, всичко останало също ще спре. Моделът е проектиран по този начин. Този екзогенен параметър ефективно определя дългосрочното поведение на модела и повечето от термините за взаимодействие, които моделистът старателно е планирал да отчете, всъщност нямат никакво значение.

    Ако, от друга страна, приемете, че наличните ресурси (което не е същото като да започнете с предположение за наличните ресурси) за едно общество продължават да се увеличават. И може би дори, че количеството замърсяване, произведено от промишлената продукция, намалява. И че съотношението между храната на глава от населението и продукцията продължава да се увеличава... ще получите много различен резултат."

    В този пост има голяма логика, тъй като на изследователите от MIT било поръчано от елитна организация, наречена Римски клуб, да предскажат как изглежда бъдещето на световния растеж, предвид ограничените планетарни ресурси.

    В наши дни изглежда, че климатичните промени ще ни докарат "края на света" много преди ресурсите да свършат.

    Така че ако действително сте загрижени за края на света, можете да обърнете внимание на актуалните климатични модели и като личен принос в борбата с въглеродните емисии да спрете да ходите наблизо с кола или да не ползвате еднократни пластмасови торбички в супермаркета.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини