От х:

Днес в x:

Най-много висшисти в региона има в Хасково и в Свиленград

Изображение 1 от 2

    17,9% от населението в Хасковска област е с висше образование, което в числова стойност е 35 670 души. Това показват данните от проучването при последното преброяване през 2021 година за социално-икономическите характеристики на регионите. В сравнение с предходното преброяване относителният дял на лицата с висше образование се увеличава с 3,9 процентни пункта, показва статистиката.

    Най-висок е делът на хората с висше образование в региона на Хасково в община Хасково-22,6 %. Веднага след това следва четвъртата по численост община в областта -Свиленград с 20,6 % хора с висше образование.

    Разбивката за образователния статус на населението в областта показва още, че втората по големина община Димитровградска е с дял на висшистите сред населението си от 16,8 %. За сравнение най-малката като численост община в региона- Маджарово е с дял на висшистите от 10,9 % и се нарежда по този показател на 8-мо място от 11-те общини в региона.

    Най-висок е делът на хората с начално и по-ниско образование в община Симеоновград -24,5 на сто от населението.

    Хората от региона, които са обхванати при преброяването и за които става ясно, че никога не са посещавалите училище са 2 072. Тези данни обаче се отчитат от статистиката като позитивна тенденция заради намаляващата численост на тази група спрямо предходното преброяване през 2011 година.

    Данните показват още, че 89 952 лица в областта са със завършена най-висока степен средно образование. 32,5% от тях са завършили общообразователни програми в гимназиите, а 67,5% -са по професионални програми.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини