От х:

Днес в x:

Зам.-шефът на НВМС изнудвал „Булмилк“ за 2 000 лв, закопчан за 1000 лв

Леонид Лавчев

Заместник-генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Леонид Лавчев е бил арестуван вчера следобед в София, след като часове преди това - в 11. 00, е задържан посредникът с рушвета от 1000 лева край с. Конуш. Това е бил Тенчо Пасков, собственик на складове за хранителни стоки в Хасково. Според прокурора Павел Жеков, под чието ръководство е проведена вчерашната операция на хасковски и столични антимафиоти, Пасков не е бил точно посредник, защото не е знаел предназначението на сумата. Тя трябвало да бъде предадена в офис на хасковска фирма, в която работи роднина на Лавчев. След като дал показания, той е бил освободен. Парите му били дадени от собствениците на „Булмилк“ с. Конуш, които са били изнудвани от ветеринарния началник.

Около 15 часа вчера пред дома му в София е бил задържан и самият заместник генерален директор Леонид Лавчев. По-късно той е докаран в областната дирекция на МВР в Хасково.

Според полицията засега е установено, че той е използвал служебното си положение и чрез свои подчинени е “притискал” производители на месни и млечни продукти на територията на страната. Фирмите били подлагани на непрестанни проверки и санкции под благовидния повод – изваждане от негативния списък на ЕС за доставка на продукцията им на европейските пазари от началото на следващата година. Чрез посредници Лавчев разпореждал на собствениците на предприятия и фирми да правят “отчисления в негова полза”, срещу обещание проверките и административните наказания да спрат. Ако откажели, веднага били изпращани проверяващи комисии от други градове с единствената цел да се открият нарушения на нормативната уредба и да последват глоби. Точно такъв бил случаят с разпоредена от него проверка на фирмата в хасковското село Конуш. Установено е още, че в качеството си на ръководен служител в НВМС той принудил служители от районната служба да „притискат” единия от собствениците на фирмата и да увещават собственика да плати сумата от 2000 лв.

Работата по документирането на случая продължава.

 

Кой е Лавчев?

Д-р Леонид Лавчев е роден на 25 декември 1958 г.

От 1984 г. до 1992 г. ръководи ветеринарния участък в с. Войводино, обл. Хасковска. През 1992 г. става директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба в гр. Хасково. От 1997 г. до 1998 г. е бил генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

За Зам.-генерален директор по държавния ветеринарно-санитарен контрол и граничния ветеринарен контрол е назначен през ноември 2008 г.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини